Firmám na Slovensku chýbajú uchádzači

Počet pracovných ponúk na portáli Profesia.sk dosiahol v prvom polroku tohto roka 21 % medziročný nárast. Slovenskí a českí zamestnávatelia však čelia čoraz nižšiemu počtu uchádzačov. Najväčší dopyt zo strany firiem vzniká pri inžinierskych pozíciách. V prvom polroku zamestnávatelia zvýšili dopyt po ľuďoch v oblastiach služieb (+ 73 %), cestovného ruchu a výroby. Oproti predchádzajúcemu roku sa podarilo najväčší percentuálny nárast počtu pracovných ponúk dosiahnuť v Trenčianskom kraji.

22.10.2016 06:00
porada, firma, kancelária, ľudia, schôdzka,... Foto:
Trh práce na Slovensku rástol zatiaľ najrýchlejšie za posledné roky a pracovné miesta pribúdali vo všetkých regiónoch.
debata (63)

Ponuky pribúdajú

Pozitívny vývoj sa na trhu práce prejavil vo výraznom náraste počtu nových pracovných miest. V prvom polroku portál Profesia.sk zverejnili rekordný počet až 126 136 pracovných ponúk, čo je o vyše 21 % viac, ako za rovnaké obdobie minulého roka. V dôsledku klesajúcej nezamestnanosti je však pre firmy problematické tieto nové pracovné miesta obsadiť a často sa stretávajú s nízkym počtom reakcií. Vzhľadom na fakt, že pracovných ponúk výrazne pribudlo a konkurencia medzi firmami v boji o nových uchádzačov sa vyostrila, počet reakcií, ktorý v priemere pripadá na jednu pozíciu, poklesol ešte výraznejšie: zatiaľ čo pred rokom (v 2. kvartáli roka 2015) sa na priemernú pracovnú ponuku na portáli Profesia.sk prihlásilo približne 20 uchádzačov, v tomto roku to bolo už iba 15. V žiadaných odboroch pracovného trhu bol tento pokles ešte výraznejší. Podobný trhový vývoj zaznamenal portál aj v partnerských pracovných portáloch v okolitých krajinách, a to predovšetkým v Českej republike, kde je situácia na pracovnom trhu podobná.

Prvé odhady v úvode roka predpokladali pokračovanie pozitívneho trendu na pracovnom trhu. Profesia index trhu práce, ktorý odráža počet zverejnených pracovných ponúk na portáli vzhľadom na dlhodobý priemer, výrazne rástol a prekonal aj doteraz najúspešnejšie obdobie z roku 2008. Miera evidovanej nezamestnanosti v prvej polovici tohto roka poklesla pod 10 % a drží sa na úrovni 9,45 %. Aktuálny Profesia index trhu práce v druhom kvartáli roka 2016 je 1,92 a pre vývoj v nasledujúcom období odhaduje, že sa trh stabilizuje a zostane na zhruba rovnakej úrovni.

Aj napriek klesajúcej nezamestnanosti, ostáva množstvo dlhodobo nezamestnaných ľudí stále na pracovnom trhu neuplatniteľných. „Štruktúra dlhodobo nezamestnaných momentálne nepokrýva potreby pracovného trhu, kde zamestnávateľ musí vynaložiť oveľa vyššie výdavky na opätovnú rekvalifikáciu zamestnanca, ako by minul na jeho mzdu. Práve v tomto legislatívnom nastavení zo strany štátu nevidia firmy pridanú hodnotu a návratnosť svojej investície. S dlhodobo nezamestnanými ľuďmi sa zamestnávateľom často spája aj strata ich pracovných návykov a motivácia zamestnancov, ktorej by museli čeliť,“ uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Trh rastie

Trh práce na Slovensku rástol zatiaľ najrýchlejšie za posledné roky a pracovné miesta pribúdali vo všetkých regiónoch. Oproti predchádzajúcemu roku sa podarilo najväčší nárast pracovných ponúk dosiahnuť v Trenčianskom kraji. Výrazným spôsobom pribúdali ponuky aj v ostatných regiónoch: Žilinský kraj (+ 40 %), Banskobystrický kraj (+ 38,8 %), Trnavský kraj (+ 38,7 %). V absolútnom počte ponúk jednoznačne vedie región hlavného mesta, kde ľudia hľadajúci nové pracovné príležitosti našli v prvom polroku až 56 355 voľných pracovných miest.

V prvom polroku zamestnávatelia zvýšili dopyt po ľuďoch do služieb (+ 73 %), cestovného ruchu a výroby. Uplynulé mesiace priniesli rast nových ponúk vo väčšine oblastí. Z najväčšieho počtu ponúk si mohli uchádzači vyberať v oblasti obchodu, informačných technológií, administratívy, výroby i ekonomiky a financií. Firmy najviac zvýšili dopyt po kandidátoch do služieb, cestovného ruchu a výroby. Vývoj trhu práce sa zrejme odzrkadľuje aj na ekonomickej situácii Slovákov, keďže pokles nezamestnanosti priniesol aj viac pracujúcich ľudí na trh, ktorí si môžu dovoliť minúť viac financií, ako v predchádzajúcom období. V uplynulom polroku bol zo strany firiem výrazný dopyt po administratívnych pracovníkoch, predavačoch, programátoroch i obchodných zástupcoch, práve tieto ponuky inzerovali firmy najviac. V tom istom období sa najviac kandidátov snažilo uplatniť v administratíve, obchode, logistike, cestovnom ruchu, manažmente i vo výrobe.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #zamestnanie #pracovné ponuky #Práca a kariéra