Brigádnikov je viac ako brigád, chýbajú však pracanti

Nájsť schopného kuchára, čašníka alebo chyžnú počas leta je pre hotely a reštauráciu tvrdým orieškom. Ponúk na internete je na tieto pozície síce mnoho, ale hotelieri hovoria o neochote brigádnikov pracovať.

29.08.2016 07:00
brigádnici Foto:
Mladých pracovitých brigádnikov je podľa hotelierov na Slovensku čoraz menej. Ilustračné foto.
debata (29)

Regióny, ktoré sú odkázané na príjmy z cestovného ruchu, zase poukazujú na nedostatok pracovnej sily. „Našli sme pár študentov hlavne na pomocné práce pre našich kolegov, na upratovanie a do kuchyne. Bohužiaľ, nakoľko pôsobíme v regióne, kde je hlavným priemyslom turistický ruch, je po mladých ľuďoch veľký dopyt a je ich nedostatok. Mladí ľudia v súčasnej dobe nemajú záujem o samostatné zárobky, ale spoliehajú sa na svojich rodičov. Vidíme to skôr ako spoločenský problém,“ povedal vedúci hotela Liptovský dvor Richard Holec.

Odvetvie turizmu vytvára viac ako 370-tisíc pracovných miest, z ktorých je približne 5 až 7 percent obsadzovaných dohodármi. Prevádzky najímajú viac brigádnikov práve v letných mesiacoch, keď je nápor turistov väčší ako po zvyšok roka. Podľa údajov Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) oddychovalo na Slovensku od začiatku roka 1,8 milióna turistov, čo je medziročný nárast o 20,8 percenta. Trend dovolenkovať viac doma potvrdzujú aj údaje zľavového portálu ZľavaDňa.sk, kde sa v období mesiacov máj a jún zvýšil predaj domácich zájazdov o 24 percent. Strediskám však chýba pomocná ruka sezónnych pracovníkov. „Brigádnici neočakávajú vysoké pracovné nasadenie a hľadajú ľahšie alternatívy. Predstava brigádnikov o práci je často odlišná od tej našej, čo v konečnom dôsledku znamená vážny nedostatok pracovníkov. Naše pracovné podmienky porovnávajú s podmienkami v zahraničí a tie sú, samozrejme, odlišné,“ vyjadril sa riaditeľ ružomberskej prevádzky Koliba u dobrého pastiera Peter Bačkor. Ten zháňa brigádnikov výlučne len v sezóne alebo na občasnú výpomoc do kuchyne, no životopisy uchádzačov sa mu na stole nekopia.

Z prieskumu kariérneho portálu Profesia.sk pritom vyplýva, že o záujemcov o prácu na leto nie je núdza. Brigádu v letných mesiacoch si hľadá viac ako 12-tisíc ľudí, najčastejšie vo veku od 17 do 24 rokov. Za obdobie od mája do júla si mohli uchádzači vybrať z 2¤611 ponúk, medzi ktorými nechýbala ani práca recepčnej či čašníka. Brigádnici však radšej reagovali na pozíciu administratívneho pracovníka, telefonického operátora, asistenta alebo odborného predajcu. Výnimku tvoria stredoškoláci, ktorí sa najčastejšie zaujímajú o prácu čašníka.

Sú posty kuchára, čašníka, servírky alebo chyžnej menej atraktívne? „Vo všeobecnosti je dosť veľký problém pri nábore zamestnancov pre tieto profesie, bez ohľadu na to, či ide o dlhodobú prácu, alebo o sezónnu prácu. Z nášho prieskumu medzi zamestnávateľmi vyplynulo, že hlavnými dôvodmi sú predovšetkým nezáujem o takýto druh práce zo strany zamestnancov, respektíve uchádzačov a príliš vysoké požiadavky zo strany zamestnancov,“ dodal prezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marek Harbuľák.

Osobitnou kategóriou sú pozície, na ktoré sa hlásia pracovníci s nedostatočnou kvalifikáciou, ako animátor či masér. Stredisko Thermal Park Dunajská Streda rieši nedostatok odborníkov po svojom. „Služby animátorov si každý rok objednávame od špecializovanej firmy, ktorá zabezpečuje potrebné školenia pre mladých ľudí, ktorí chcú vykonávať túto prácu. S prácou našich animátorov sme boli vždy spokojní, sú to mladí ľudia, ktorí vedia, čo chcú v živote dosiahnuť, čo sa odráža, samozrejme, aj v ich prístupe k práci,“ pokračovala manažérka marketingu a PR strediska Katarína Horváthová.

Aby boli dohodári oslobodení od platenia odvodov, ich mesačný príjem nesmie presiahnuť 200 eur. Odvodovú výnimku si zároveň môžu uplatniť len študenti. Inak dohodári platia rovnako vysoké dane a odvody ako zamestnanci, nižšie odvody majú len dôchodcovia. Brigádnici sa však v praxi stretávajú so situáciou, keď ich zamestnávateľ platí načierno, aby sa vyhol povinnosti platiť odvody. Osobnú skúsenosť potvrdzuje aj vysokoškoláčka Andrea z Martina, ktorá si popri škole privyrába na jednej z chát vo Veľkej Fatre. Jej oficiálny príjem je síce len 150 eur, ale vedúci jej zvyšok mzdy dá na ruku. Brigádnička, ako aj zamestnávateľ však v tomto prípade riskujú, že na to prípadná kontrola príde a udelí pokutu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #brigáda