Nemci by mali pracovať do 69. roku, odporúča centrálna banka

Nemecká vláda by mala uvažovať o postupnom zvýšení veku odchodu do dôchodku zo súčasných 65 na 69 rokov. V opačnom prípade jej hrozí, že nebude schopná záväzky voči penzistom splniť, uviedla v pondelok nemecká centrálna banka. Podľa agentúry Reuters ale tento návrh politicky prijateľný do volieb v roku 2017 zrejme nebude.

15.08.2016 17:52
debata (13)

V Nemecku začnú postupne odchádzať do dôchodku populačne silné ročníky z 50. a 60. rokov. Mladších pracovníkov, ktorí by týchto ľudí nahradili, však bude menej.

„Demografický vývoj v Nemecku stavia priebežný dôchodkový systém kvôli klesajúcej pôrodnosti a rastúcej priemernej dĺžke života pred značné problémy s financovaním,“ píše sa v texte zverejnenom na webe Bundesbank, ako znie oficiálny názov nemeckej centrálnej banky.

Nemci v súčasnosti odchádzajú do dôchodku krátko po zavŕšení 65 rokov veku. Do roku 2030 by sa vek odchodu do dôchodku mal postupne zvýšiť až na 67 rokov. Bundesbank ale odhaduje, že toto zvýšenie nebude stačiť na to, aby vláde v Berlíne umožnilo ponechať výšku starobných dôchodkov na úrovni, ktorú si vytýčila. Tá by zhruba od roku 2050 mala predstavovať najmenej 43 percent priemerného príjmu.

Aby sa zabránilo tomu, že príspevky do dôchodkového systému budú príliš vysoké alebo že úroveň štátom vyplácaných dôchodkov klesne, mala by vláda uvažovať o tom, že do roku 2060 zvýši vek odchodu do dôchodku na 69 rokov, uviedla Bundesbank.

Pred voľbami, ktoré sa konajú budúci rok, ale tento návrh zrejme politicky priechodný nebude. „Nemecká vláda si stojí za odchodom do dôchodku v 67 rokoch,“ uviedol hovorca kabinetu Steffen Seibert.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #dôchodok