Maximálna výška dávky v nezamestnanosti od júla stúpne

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti za mesiac, ktorý má 31 dní, od začiatku júla tohto roka stúpne o 25,50 eura na 900 eur.

13.06.2016 16:05
debata (7)

Pri 30-dňovom mesiaci najvyššia suma dávky v nezamestnanosti od budúceho mesiaca vzrastie o 24,70 eura na 871 eur. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Najvyššia možná dávka v nezamestnanosti sa od júla zvyšuje vzhľadom na rast priemernej mzdy na Slovensku, ktorá vlani medziročne stúpla o 2,9 % na 883 eur. Maximálny denný vymeriavací základ, z ktorého sa vychádza pri určovaní najvyššej možnej dávky, sa totiž počíta z dvojnásobku priemernej mzdy na Slovensku. Maximálny denný vymeriavací základ bude od 1. júla 2016 vo výške 58,0603 eura a maximálna denná dávka v nezamestnanosti tvorí polovicu z tejto sumy.

Nový maximálny denný vymeriavací základ sa týka len dávok v nezamestnanosti, ktoré Sociálna poisťovňa prizná po 30. júni tohto roka. Suma dávky v nezamestnanosti sa totiž vypláca po celé podporné obdobie v rovnakej výške, teda vo výške, v ktorej bola priznaná. "To znamená, že na už priznané dávky v nezamestnanosti zmena maximálneho denného vymeriavacieho základu vplyv nemá,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne.

Výška dávky v nezamestnanosti sa určuje z vymeriavacích základov, ktoré žiadateľ dosiahol v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť