Práca v Sports Directe ako v gulagu. Miliardár-zakladateľ sa kajá

Anglický miliardár Mike Ashley, zakladateľ najväčšieho predajcu športových potrieb v Británii Sports Direct, v utorok priznal, že firma neplatila zamestnancom svojho veľkoskladu v grófstve Derbyshire častokrát ani minimálnu mzdu a pokutovala ich hoci aj za len minútové meškanie. Na šikanovanie niektorých pracovníkov upozornil vlani britský denník The Guardian.

07.06.2016 19:26
debata (32)

Denník v článku nazvanom „deň v gulagu“ napísal, že dočasní pracovníci skladu v Shirebrooku sú denne na konci každej zmeny kvôli obavám z krádeží až 15 minút prehľadávaní, čo je čas, ktorý im nikto nezaplatí. To vedie spolu so zrážkami z platu aj za drobné meškanie k tomu, že nedostávajú minimálnu mzdu.

Okrem toho miestny rozhlas pracovníkov napomínal, keď nepracovali dostatočne rýchlo, zistili reportéri denníka. Vedenie udeľovalo čierne bodky za „prehrešky“ ako príliš dlhý čas na toalete, chorobnosť, nadmerné bavenie sa s kolegami alebo používanie mobilu v pracovnej dobe. Za šesť bodiek za pol roka mohla prísť výpoveď. BBC zistila, že v posledných dvoch rokoch musela do skladu prísť 76-krát záchranka.

Ashley, ktorý vlastní väčšinu akcií spoločnosti a je 22. najbohatším mužom v Británii, na to reagoval spustením vlastného vyšetrovania a bol predvolaný pred parlamentný výbor pre obchod. V utorok poslancom pri „grilovaní“ povedal, že firma tak narástla, že už bolo zrejme nad jeho sily ju riadiť. Praktiky v sklade označil za neprijateľné a dodal, že dúfa, že boli vyriešené.

Sports Direct pôsobí aj v Slovenskej republike. Mnohí Slováci tiež nakupujú tovar ponúkaný firmou cez internet. V celom svete má Sports Direct približne 670 pobočiek.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Sports Direct