Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

Aké dohody môžete uzatvoriť so zamestnávateľom, keď chcete ísť na brigádu?

08.06.2016 00:00
debata

Dohoda o brigádnickej práci študenta

Keďže brigádnik do 18 rokov nemôže uzatvárať zmluvu pre hlavný pracovný pomer a neskôr kvôli štúdiu pracovať na plný pracovný úväzok nemôže, má tri možnosti, akým spôsobom si môže privyrobiť mimo pracovného pomeru. Patrí sem dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov a dohoda o vykonaní práce.

Na uzavretie ktorejkoľvek dohody musí mať brigádnik viac ako 15 rokov a ukončenú povinnú školskú dochádzku. Podmienkou je, že musia byť písomné, inak sú neplatné. Aby bola dohoda platná, musí obsahovať minimálne dohodnutú odmenu za prácu, druh práce, predpokladaný časový rozsah práce a obsah práce.

Takéto dohody sa nesmú uzatvárať na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany autorského zákona. V dohode sa môžu dojednať aj ďalšie podmienky práce, ale do 18 rokov brigádnik nemôže podpisovať dodatok o hmotnej zodpovednosti.

Dohoda o vykonaní práce

Uzatvára sa na maximálne 350 hodín pre jedného zamestnávateľa v kalendárnom roku (to znamená, že aj v prípade viacerých dohôd u jedného zamestnávateľa je maximálny pracovný čas najviac 350 hodín do roka, ale u rôznych zamestnávateľov na každú jednu dohodu pripadá najviac 350 odpracovaných hodín v kalendárnom roku). Dohoda o vykonaní práce je určená predovšetkým výsledkom práce, uzatvára sa teda zväčša na činnosti s jednoznačným výsledkom ako napríklad propagácia výrobku na rôznych podujatiach, vypracovanie dokumentácie, výpomoc… Ide hlavne o jednorazové splnenie určitej úlohy.

Dohoda o pracovnej činnosti

Môže sa uzatvoriť najviac na 10 hodín týždenne. Zatiaľ čo pri dohode o vykonaní práce sa pracovné hodiny počítali kumulatívne za jeden rok (čo znamená, že jeden mesiac môže brigádnik pracovať 160 hodín a druhý mesiac nepracovať vôbec a potom zasa odrobiť istý počet hodín), pri dohode o pracovnej činnosti sa odpracované hodiny počítajú týždenne (teda, ak jeden týždeň brigádnik odrobí 6 hodín, to neznamená, že na ďalší týždeň môže odrobiť 14 hodín, stále je to maximálne 10 hodín do týždňa).

Dohoda o brigádnickej práci študenta

Je najčastejšou formou zamestnávania študentov. Uzatvára sa na polovicu ustanoveného pracovného času u zamestnávateľa, maximálne však na 20 hodín týždenne. Môže sa uzatvoriť na dobu určitú aj neurčitú. Odpracované hodiny sa tak ako pri dohode o vykonaní práce počítajú kumulatívne, buď za obdobie, na ktoré bola dohoda uzavretá, alebo za kalendárny rok. Stále však platí, že v priemere nesmie pracovný čas prekročiť polovicu ustanoveného pracovného času u daného zamestnávateľa. Viac sa môžeš dočítať v sekcii poradne o pracovnom čase brigádnika.

Výhodou tejto dohody je, že umožňuje brigádnikovi pracovať celé leto plný pracovný čas, a to tak, že dohodu o brigádnickej práci študenta uzavrie napríklad od júla do októbra, pričom júl a august bude pracovať plný pracovný čas a v septembri a v októbri neodrobí ani hodinu.

Neoddeliteľnou súčasťou dohody je aj potvrdenie štatútu študenta – potvrdenie o návšteve školy, ktoré musí študent predložiť pri podpisovaní dohody.

Ukončiť dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je možné na základe vzájomnej písomnej dohody k určitému dátumu alebo jednostranne s 15–dennou výpovednou lehotou, ktorá sa začína dňom, v ktorom bola písomná výpoveď doručená.

Čo sa týka zodpovednosti za škodu, zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu spôsobenú rovnako ako zamestnanec v trvalom pracovnom pomere. Pri úmyselnom zavinení je zamestnanec povinný nahradiť plnú výšku škody, pri neúmyselnom zavinení je náhrada škody maximálne do výšky jednej tretiny dohodnutej odmeny.

ZDROJ: BRIGADA.SK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #brigáda