Brigády študentov a odvody v roku 2016

Každý brigádnik je povinný prispievať zo svojej výplaty do systému sociálneho poistenia. Štát však určil aj výnimky, ktoré máte právo využiť.

09.06.2016 00:00
debata

Pred rokom vláda schválila zákon, ktorý nepotešil žiadneho pracujúceho študenta. Brigádnici majú povinnosť platiť sociálne poistenie vo výške 7 % zo svojej mzdy. Strhávanie odvodov zo mzdy má na starosti zamestnávateľ, mzdy sú vyplácané až po odpočítaní odvodov.

Každý brigádnik má nárok na určenie jednej výnimky z platenia odvodov. Zamestnávateľovi, u ktorého si chcete uplatniť výnimku, musíte predložiť tlačivo. Určovanie výnimky na už určenú dohodu nie je potrebné urobiť každý mesiac. Výnimka je totiž platná až do skončenia pracovnej dohody o brigádnickej práci študentov. Niekedy sa so zamestnávateľom dohodnete na konkrétne obdobie brigády, inokedy môže byť čas neurčený. Treba pamätať na to, že akákoľvek dohoda o brigádnickej práci študenta je platná najdlhšie do konca roka, v ktorom dovŕšite 26 rokov, alebo do konca mesiaca, v ktorom ukončíte denné štúdium na škole.

Výpočet výšky odvodov

Platenie odvodov má na starosti zamestnávateľ. Odvody platí zamestnávateľ až po skončení pracovnej dohody. Ak pracujete pre zamestnávateľa dlhodobejšie (máte uzavretú zmluvu na viac ako jeden mesiac), povinnosť platiť odvody sa vypočíta na základe priemerného mesačného zárobku. Je na rozhodnutí zamestnávateľa, akým spôsobom bude pristupovať k plateniu odvodov. Jednou z možností je, že bude vyplácať mzdu zníženú o výšku odvodov. Na konci platnosti pracovnej zmluvy (napr. na konci roka) zistí, aká má byť skutočná výška odvodov na základe priemerného mesačného zárobku. Sumu, ktorú nie ste povinní zaplatiť na odvodoch, zamestnávateľ spätne doplatí.

Brigády za menej peňazí

Zamestnávateľ si môže z výplaty ponechať 7 % pre prípad nutnosti platiť odvody. Po ukončení pracovnej dohody vypočíta, či musíte platiť odvody. Ak nie, túto sumu alebo jej časť zamestnávateľ spätne vyplatí. Ak pracujete cez pracovnú agentúru, vaším zamestnávateľom je iba pracovná agentúra. Pri práci cez pracovnú agentúru podpisujete pracovnú zmluvu iba s agentúrou a nie s jednotlivými firmami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #brigáda