Správne leto: zárobok aj skúsenosti

Letné brigády sú predo dvermi. Čas pre študentov, aby si niečo zarobili, ale aj pre nezamestnaných alebo dôchodcov doplniť si financie. Záujem firiem v personálnych agentúrach, čo sa týka brigádnikov, je vysoký, no tie ich musia z veľkej časti odmietať.

07.06.2016 00:00
debata
V ponuke sú brigády aj v zahraničí. Foto: SHUTTERSTOCK
brigáda, práca, káva, čaj, mladí V ponuke sú brigády aj v zahraničí.

„Môže za to novela Zákonníka práce a v nej zle naformulovaná definícia zastretého dočasného pridelenia,“ zdôvodňuje Jana Mesárová, výkonná riaditeľka McROY Jobliner. Firmám totiž značne komplikuje využívanie služby takzvaného brigádnického servisu, ktorý personálne agentúry v minulosti bežne poskytovali. „Po právnej stránke nie je medzi brigádami žiaden rozdiel,“ informuje Mesárová.

„Pri oboch typoch brigád sa musí uzavrieť nejaká dohoda o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohoda o vykonaní práce, o brigádnickej práci študenta alebo o pracovnej činnosti), ktorá musí obsahovať rovnaké podstatné náležitosti bez ohľadu na druh zamestnávateľa (agentúra alebo klasický zamestnávateľ ). Takisto platia rovnaké zásady o odmeňovaní, o rozvrhnutí pracovného času a prestávkach v práci, ako aj o ukončovaní dohôd.“

Faktom však je, že štát brigády cez personálne agentúry obmedzuje. Od 1. 3. 2015 je v Zákonníku práce zavedená definícia zastretého dočasného pridelenia, podľa ktorej musí byť pracovník zamestnaný na hlavný pracovný pomer aj keď neodpracuje plný pracovný fond, ak: mu úlohy ukladá zamestnanec klienta, vykonáva prácu v priestoroch a na zariadeniach klienta alebo ide o prácu, ktorá je hlavným predmetom činnosti klienta.

Pred 1. marcom 2015 (keď začala novela platiť) bolo možné, aby študent napríklad pracoval v pondelok doobeda vo výrobnej hale klienta a vykonával jednu z ľahkých činností v rámci výroby. Riadil a kontroloval ho pri tom majster na zmene. Dnes sú však týmto naplnené všetky vyššie spomenuté body a tak agentúre, ako aj klientovi hrozí pokuta vo výške od 5 000 do 100 000 eur.

O aké pozície je záujem?

  • Gastro prevádzky – čašníci/pomocné sily do kuchyne
  • Vo výrobných závodoch ide o brigády na pokrytie čerpania dovoleniek internými zamestnancami a vykrývanie zmien počas PN zamestnancov
  • Promo akcie/ anketári/ hostesing
  • Letné práce v poľnohospodárstve
  • Práce v obchodných prevádzkach a nákupných centrách – najmä na obsluhu stánkov s rýchlym občerstvením, ale aj v prevádzkach odevov, obuvi a pod.
  • Dokladanie tovaru v supermarketoch.
  • Mzda sa pohybuje najčastejšie od 2,30 do 3 až 3,80 eura na východe a v strede SR. Na západe sú to najčastejšie 2,80 až 5 eur. Nižšia odmena je v jednoduchších činnostiach vo výrobe, vyššia napríklad pri hostesingu.

Pracovná skúsenosť je dôležitá

Mimo právneho rozmeru má práca cez agentúru tú výhodu, že sa záujemca má šancu dostať k viacerým rôznym brigádam. Navyše, agentúra nezriedka vypláca výplatu aj viackrát mesačne – napríklad týždenne. Na druhej strane, výhodou práce „napriamo“ je fakt, že firmy takto zvyknú ponúkať aj dlhodobé brigády – nielen na leto.

„Každá pracovná skúsenosť, brigáda, prax, dobrovoľníctvo je skúsenosťou navyše a dáva študentom pridanú hodnotu pre zamestnávateľa. Práve toho bude zaujímať, či kandidát využil svoj voľný čas, letné prázdniny na prvé pracovné skúsenosti, zdokonalenie sa v cudzích jazykoch a podobne,“ zdôrazňuje Katarína Klembalová, PR manažérka spoločnosti Profesia.

Zamestnávatelia určite ocenia skúsenosti s prácou v zahraničí, kde si študent môže zlepšiť jazykové znalosti a stáva sa flexibilnejším. Letnú brigádu do zahraničia treba určite hľadať niekoľko mesiacov pred začiatkom sezóny alebo plánovaným odchodom do zahraničia. V prípade letnej brigády na Slovensku je dobré sledovať ponuku priebežne, keďže spoločnosti začínajú uverejňovať svoje pracovné ponuky na leto už skôr.

„Aktuálne na stránke Profesia.sk ponúkame zhruba 1 700 pracovných ponúk na dohodu (brigády) na Slovensku i v zahraničí. Čo sa týka Slovenska, najviac ponúk na dohodu nájdu uchádzači v Bratislave. Ľudia, ktorí hľadajú prácu v zahraničí, najčastejšie ju môžu nájsť v susedných krajinách, ako je Česko, Rakúsko, ale aj vo Veľkej Británii, v Nemecku či Holandsku,“ dodáva Klembalová.

Niektorí študenti uprednostňujú skôr manuálnu prácu napríklad v zahraničí, iní sa zaujímajú o pracovné skúsenosti, ktoré súvisia priamo s odborom, ktorý študujú v škole (napríklad automobilový priemysel, IT).

„Študentom odporúčame orientovať svoj záujem na odbornú prax či prácu na dohodu v odbore štúdia, ktorými môžu zaujať svojho budúceho zamestnávateľa viac, ako pri jednorazových brigádach nesúvisiacich s odborom ich štúdia,“ radí Katarína Klembalová.

V ponuke je Grécko aj Británia

V ďalšej agentúre ALEKO agency, majú v ponuke veľmi dobrý program pre študentov – Internship Grécko. Ako hovorí Eli Kravcova z tejto agentúry, ide o pozície chyžná, čašník/čašníčka, animátor. Tento rok je to program, kde potrebujú asi najväčší počet študentov, majú viac ako 150 voľných miest.

„Aj keď sme umiestnili asi 30 študentov, stále je k dispozícii viac ako 100 voľných miest.“ Pre študentov môžu ponúknuť prácu vo Veľkej Británii v skladoch. Niektoré sklady akceptujú aj krátkodobé pobyty, majú prácu pre 50 až 100 študentov.

„Sadzby za práce sa tento rok nemenili, všetko závisí od druhu práce, krajiny, dĺžky pobytu. Poplatky za prácu sa už nehradia, záujemcovia uhrádzajú programové poplatky, poplatky za kurzy alebo poplatky za naše služby,“ uvádza Kravcová.

Aj keď sa každý rok upozorňuje, aby si záujemcovia o brigády overovali agentúru, cez ktorú chcú ísť brigádovať, stále sú prípady, keď boli oklamaní. Preto Kravcová znovu zdôrazňuje, ísť cez overenú agentúru, na základe odporúčania známych, ktorí už agentúru poznajú, prípadne si všímať, koľko rokov pôsobí agentúra na trhu.

„Samozrejme, je dôležité, či má povolenie na sprostredkovanie zamestnania. „Na pracovnom portáli Kariéra.sk môžu záujemcovia o sezónne či brigádnické práce aktuálne nájsť takmer 300 aktuálnych ponúk, a to nielen v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí,“ informuje Eva Sulovcová, produktová špecialistka portálu Karierainfo.sk.

„V porovnaní s minulým rokom sme zaznamenali nárast brigádnických ponúk o takmer 14 %. Predpokladáme, že s blížiacimi sa letnými prázdninami sa bude počet ponúk pre študentov či absolventov naďalej zvyšovať.“

Nároky na brigádnikov sú nižšie

Uchádzači si chcú počas tohtoročných prázdnin privyrobiť najmä pomocnými prácami a v oblasti administratívy, zaujímajú sa tiež o brigády v potravinárstve, výrobe a automobilovom priemysle. Top pozíciami letných brigád, na ktoré najčastejšie reagujú, sú administratívny pracovník, asistent/ka, office manažér, balič či operátor vo výrobe.

„Nároky zamestnávateľov na brigádnikov sú, samozrejme, o niečo nižšie ako pri klasických zamestnancoch. S tým súvisí aj nižšia miera zodpovednosti a kompetencií u brigádnických zamestnancov. Brigáda je však skvelá príležitosť prvej skúsenosti s reálnym zamestnaním, odporúčame preto dôkladne sa pripraviť na takýto pohovor,“ odporúča Eva Sulovcová.

Podľa prieskumu pracovného portálu AJOBS, ktorý sa špecializuje výhradne na prácu v automobilovom priemysle, z celkového počtu ponúk práce v tomto segmente tvoria brigády asi 6 %. Brigádnikov zamestnávajú väčšinou subdodávateľské výrobné závody, pričom ide zväčša o dlhodobé brigády alebo pravidelné víkendové či obľúbené letné brigády. Ponuky sú v rámci celého Slovenska, najviac ich je na západe krajiny. Brigádnici sú umiestňovaní na pozície bez nutnosti praxe, teda operátor výroby, kontrolór kvality. Zamestnávateľ si brigádnika zaškolí a často ponúka aj benefity v podobe zbernej dopravy alebo preplatenia ubytovania. Niektoré brigády sú vhodné pre dôchodcov.

„Špeciálnu kategóriu tvoria platené odborné stáže pre študentov vysokých škôl s technickým zameraním. Ide o obojstranne výhodný formát. Študent získa odborné znalosti z praxe, môže si porovnať úroveň jednotlivých pracovísk, ako aj viacerých zamestnávateľov a firma, naopak, môže odchytiť budúcich spolupracovníkov do svojich radov. Je to jedna z možností, ako zamestnávatelia vykrývajú nedostatok špecialistov na trhu práce. Niektorí študenti dostanú ponuku na spoluprácu už v treťom ročníku vysokej školy,“ dodala Zuzana Kvočeková z pracovného portálu AJOBS.

Ceny za práce sú rôzne, priemerne 4 eura za hodinu plus ubytovanie. Môžeme nájsť brigády s najnižšou cenou, 3,2 eura/hod., ale aj kontrolóra kvality za 5,3 eura/hod. Dlhodobé brigády sú priemerne za 750 eur brutto, ale napr. vo výrobnom parku v Lozorne sa dá zarobiť toľko netto.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #brigáda