Odborári považujú prepúšťanie v U. S. Steel za porušenie zákona

Ďalších 29 zamestnancov košickej hutníckej fabriky skončilo k 1. júnu pracovný pomer na svojej doterajšej pracovnej pozícii.

02.06.2016 08:00
debata (6)

Prepúšťanie v spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK) na tlačovej besede predseda Rady odborov USSK Mikuláš Hintoš označil za „salámovú metódu“. Ako povedal, v troch kolách zamestnávateľ zatiaľ zrušil okolo 87 miest technicko-hospodárskych pracovníkov, pričom ľudia dostali možnosť buď odísť na dohodu, alebo dostali výpoveď. V ponuke bola aj možnosť preradenia do robotníckych profesií. Ako uviedol Hintoš, 42 z týchto pracovníkov prijalo ponuku odísť do robotníckych profesií, ďalší rozviazali pracovný pomer dohodou.

Podľa Hintoša, košickí železiari doplácajú na celkovú zlú hospodársku situáciu v americkej korporácii USS. „Myslím si to preto, lebo je všeobecne známe a bolo to zverejnené aj na internete, že americká korporácia je v dlhoch vo výške zhruba okolo jednej miliardy dolárov a nedávno vydali dlhopisy za približne 980 miliónov dolárov s úrokom takmer 8,4 percenta, ktoré sú splatné myslím do roku 2020–2021, aby získali peniaze na veci, ktoré treba splácať. Myslím si, že doplácajú na to i Košice, keď celý zisk za rok 2015 bol odvedený do korporácie, čo je uvedené aj vo výročnej správe,“ povedal Hintoš.

Hintoš uviedol, že odborári nesúhlasia s postupom zamestnávateľa, ktorý na etapy prepúšťa po 29 zamestnancov mesačne, aby to nebolo hodnotené ako hromadné prepúšťanie. O hromadné prepúšťanie ide, ak zamestnávateľ dá výpoveď z organizačných dôvodov najmenej 30 zamestnancom.

„Podľa nás sa tým porušuje uzavretá kolektívna zmluva, preto sme sa s podnetom obrátili na inšpektorát práce a žiadame, aby preskúmal, či nie je porušený Zákonník práce a kolektívna zmluva. Zamestnávateľ nám totiž nevie či nechce povedať, ako dlho takýto spôsob prepúšťania potrvá, ani nás neinformuje o zámeroch v oblasti zamestnanosti a aké opatrenia chce prijať na jej udržanie,“ vyhlásil Hintoš. Podľa neho pritom tieto povinnosti vyplývajú zamestnávateľovi zo zákona. „Začalo sa šetrenie a čakáme na výsledok,“ dodal Hintoš. Podľa neho odborári rozhodnú o ďalších krokoch až po tom, ako budú známe výsledky prešetrovania inšpektorátu práce.

Odborári podľa Hintoša už v minulosti upozorňovali a kritizovali vedenie spoločnosti, že sa neprirodzene rozširuje počet manažérov na rôznych úrovniach riadenia. Poukázal aj na skutočnosť, že v železiarňach v niektorých robotníckych profesiách chýbajú potrební pracovníci.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel