Pracovné agentúry obchádzajú slovenské zákony cez Česko

Pracovné agentúry na Slovensku po sprísnení pravidiel na ich podnikanie začali obchádzať zákony zakladaním spoločností v Česku, ktoré prevzali slovenských zamestnancov. Vyplýva to z vyjadrení štátneho tajomníka ministerstva sociálnych vecí Branislava Ondruša.

05.05.2016 13:45
debata (18)

Obmedziť podobné prípady by mal zákon, ktorý začne platiť v júni a ktorý upraví vysielanie pracovníkov firmami so sídlom v EÚ na prácu na Slovensko. Podnikatelia nové opatrenia kritizovali s odôvodnením, že sú administratívne náročné a že štát na nich prenáša rôzne povinnosti.

„Človek z Nových Zámkov, ktorý nejaké obdobie pracoval v elektrotechnickej firme, zo dňa na deň prestal byť zamestnancom (slovenskej) agentúry a stal sa zamestnancom českej firmy. Takí pracovníci zostali pracovať na pôvodnom mieste, ale už boli vyslanými pracovníkmi českej firmy,“ povedal Ondruš k praktikám pracovných agentúr. Odhadol, že týmto spôsobom pracuje na Slovensku niekoľko tisíc Slovákov s pobytom v krajine pod Tatrami.

Motiváciou pre spomínanú zmenu sídla bolo zrejme zavedenie tvrdších pravidiel pre podnikanie pracovných agentúr na Slovensku, ktoré poskytujú pracovníkov do rôznych firiem, a tiež zaťaženie príjmov z pracovných dohôd povinnými odvodmi.

V Česku sa z dohôd o vykonaní práce s mesačnou odmenou do 10 000 korún neplatí zdravotné ani sociálne poistenie. „Zamestnanci, ktorí žijú a pracujú celý život na Slovensku, sú zamestnaní v českej firme, a to len preto, že keď sú zamestnaní na dohodu o vykonaní práce, tak z príjmu neplatia odvody,“ uviedol Ondruš.

Potieranie podnikateľské aktivity takzvaných schránkových pracovných agentúr zaregistrovaných v Česku by mal nový slovenský zákon, ktorým Slovensko prevzalo európsku smernicu a ktorá plošne upraví pravidlá vysielania pracovníkov z firiem so sídlom v EÚ na Slovensko.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovné agentúry