Briti zdvihli minimálnu mzdu o 7,5 % na 7,20 libry na hodinu

V Británii 1. apríla nadobudlo účinnosť zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy o 7,5 percenta na 7,20 libry, zárobok sa vďaka tomu zvýši viac ako miliónu zamestnancov.

03.04.2016 08:17
debata (10)

Plán radikálneho zvyšovania minimálnej mzdy, ktorý vlani predstavil minister financií George Osborne, ale vyvoláva obavy zo zániku pracovných miest a stáva sa súčasťou napätej politickej diskusie o možnom odchode Británie z Európskej únie, poznamenala agentúra Reuters. Doterajší minimálna mzda bola 6,70 libry.

Osborne chce výrazným zvyšovaním minimálnej mzdy podporiť produktivitu a zabezpečiť, aby bolo chodenie do práce výhodnejšie ako poberanie sociálnych dávok. Do roku 2020 by sa mala minimálna hodinová mzda vyšplhať na najmenej deväť libier, čo predstavuje nárast o ďalších 25 percent.

Podniky pôsobiace v odvetviach tradične využívajúcich lacnú pracovnú silu, napríklad v pohostinstve a maloobchode, však varujú, že rast minimálnej mzdy môže viesť k znižovaniu počtu zamestnancov. Britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR) odhaduje, že v dôsledku vyššej minimálnej mzdy zanikne asi 60 000 pracov­ných miest.

Minister kultúry John Whittingdale, ktorý dlhodobo zaujíma euroskeptický postoj, navyše upozorňuje, že vyššia minimálna mzda bude pôsobiť ako magnet na migrantov, ak Británia nevystúpi z Európskej únie a nezíska späť kontrolu nad svojimi hranicami. Briti o svojom zotrvaní v EÚ rozhodnú v referende, ktoré sa bude konať 23. júna.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Veľká Británia