Odborári U. S. Steel Košice nesúhlasia s prepúšťaním

Železiarenskí odborári nesúhlasia s prepúšťaním zamestnancov. Informoval o tom vo štvrtok na mimoriadnej tlačovej besede šéf Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš.

17.03.2016 11:56 , aktualizované: 13:05
us steel, košice, budova, komín Foto:
Oceliarne patria medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku, pracuje tam asi 13-tisíc ľudí.
debata (3)

Upozornil, že spoločnosť U. S. Steel Košice (USSK) len v stredu popoludní odborárom oznámila, že chce prepustiť 29 zamestnancov, preto ešte v stredu a vo štvrtok ráno rokovala rada odborov.

Podľa odborárov spoločnosť porušuje memorandum, ktoré podpísala s Vládou SR a malo by sa dodržiavať až do roku 2017, pričom sa zaviazala, že nebude prepúšťať. Ako uviedol Hintoš, budú požadovať, aby sa začali rokovania novej vlády a spoločnosti za účasti odborárov o dodržiavaní memoranda.

"Sme v neistote, čo bude ďalej, lebo zamestnávateľ nechce povedať, ako to bude pokračovať. Teraz prepustil 29 ľudí, aby sa nemohlo povedať, že ide o hromadné prepúšťanie. Je otázne, ako sa bude situácia vyvíjať, pretože zamestnávateľ nám nevedel, či nechcel povedať, koľko ľudí by malo celkovo odísť,“ povedal Hintoš.

"Veľmi nás mrzí, že zamestnávateľ chce k prvému aprílu prepustiť zamestnancov, no nevedel nám povedať, či a kedy bude prepúšťanie opäť pokračovať. S prepúšťaním zásadne nesúhlasíme,“ dodal Hintoš. Upozornil zároveň, že odborári môžu klásť len odpor, lebo nemajú právo spolurozhodovania. V prípade potreby však zvažujú prikročiť aj k razantnejším krokom pri obhajobe záujmov zamestnancov.

"Sme v šiestom kole vyjednávania o kolektívnej zmluve s vedením firmy. Podozrievame vedenie z neférového postupu. Toto načasovanie prepúšťania môže byť istou formou nátlaku, aby sme ustúpili od niektorých požiadaviek odborárov, lebo vyjednávania o sociálnych otázkach a mzdách sme si nechali nakoniec,“ povedal Hintoš. Zároveň informoval, že vo štvrtok má prísť do Košíc prezident korporácie USS Mario Longi. Očakáva, že sa s ním stretne a budú rokovať o vzniknutej situácii.

Podľa Hintoša je firma druhý mesiac v červených číslach, no situácia nie je taká dramatická, aby sa muselo prepúšťať. V minulom roku spoločnosť dosiahla prevádzkový zisk okolo 80 miliónov USD. V podniku sú aj iné rezervy, ktoré možno využiť pri znižovaní nákladov, pričom podľa neho nie je nutné riešiť problém prepúšťaním. Dodal pritom, že "v spoločnosti sme už prežili horšie časy a neprepúšťalo sa“. Poukázal na to, že v roku 2015 dosiahla spoločnosť kladné hospodárske výsledky. Ak je potrebné robiť vo firme reštrukturalizačné opatrenia, tak by sa nemali diať zo dňa na deň, ako v tomto prípade, ale mali by byť vypracované komplexne s tým, že by o nich vedenie rokovalo aj odborármi.

Šéf rady odborov poukázal aj na to, že je potrebné znižovať najmä posty generálnych manažérov, ktorých je vo firme 41 a tvoria medzistupeň v riadení. "Prezident USSK ma aj včera ubezpečoval, že spoločnosť nie je na predaj, no neviem, či hovoril pravdu. Neviem v tejto chvíli povedať, či sú železiarne na predaj,“ povedal Hintoš. Nevylúčil, že prepúšťanie môže súvisieť so snahou "očistiť“ firmu, aby sa lepšie predávala.

V prvých dvoch mesiacoch dobrovoľne opustilo spoločnosť okolo osemdesiat zamestnancov, ktorí využili možnosť odísť a zobrať si odstupné vo výške desiatich mesačných platov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #U.S. Steel