Tretina Čechov cestuje do práce a z nej viac ako hodinu

Približne 36 percent ľudí vo veľkých českých aglomeráciách trávi na ceste do zamestnania a späť viac než hodinu denne.

27.01.2016 14:22
vodič, šofér, auto, volant, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Cestou sa väčšina ľudí venuje zábave, tretina počúva hudbu, pätina si číta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti LMC medzi tisíckou respondentov v Prahe a stredných Čechách, v Brne a priľahlom okolí a na Ostravsku.

Viac ako 14 percent ľudí na ceste do alebo z práce strávi cez 45 minút. To znamená, že k dobe v práci musí pripočítať ešte najmenej 1,5 hodiny denne, za ktorú však nie sú platení.

„Čím vyššie príjmy a vzdelanie majú, tým viac času na cestách za prácou ľudia trávia. Na nižších pozíciách sú pre zamestnancov prekážkou finančné náklady spojené s dochádzaním, naprieč všetkými typmi práce ale ľuďom najviac prekáža premárnený čas,“ uviedol Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC, ktorá prevádzkuje napríklad portály Jobs.cz a Prace.cz.

Najčastejšie ľuďom na cestovaní do práce prekáža strata času, uvádza to 37 percent ľudí, štvrtine prekážajú predovšetkým finančné náklady. Trinástim percentám ľudí dochádzanie znepríjemňujú spolucestujúcich a takmer ôsmich percentám nevľúdne prostredie v dopravných prostriedkoch. Viac ako polovica nepovažuje čas strávený na cestách do a z práce za zmysluplne prežitý.

Najčastejšie ľudia vo veľkých mestách využívajú verejnú dopravu, týka sa to 49 percent ľudí, pričom 19 percent jazdí priamymi spojmi, ostatní s prestupmi. Približne 30 percent ľudí jazdí do práce autom alebo na motorke a 13 percent chodí do zamestnania pešo. Spoločnú jazdu využíva len 3,5 percenta ľudí, zhruba rovnaký počet ľudí si zvyčajne sadá na bicykel. Najväčším prekvapením je podľa prieskumu nezáujem o P+R parkovisko. Autom a následne MHD sa do práce dopravuje len 1,8 percenta zamestnancov vo veľkých aglomeráciách.

Hoci čas na cestách väčšina ľudí považuje za premárnený, približne 1,2 percenta v tomto čase pracuje. Medzi aktivitami na cestách vedie počúvanie hudby (tretina) a čítanie (19 percent). Zvyšných takmer 12 percent trávi cestu do práce s telefónom v ruke. Niektorí z nich riešia telefonáty, prezerajú príspevky na sociálnych sieťach, iní hrajú hry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko