Po 10 rokoch opäť preveria jadrové bloky na Slovensku

Slovenské atómové elektrárne čaká po desiatich rokoch periodické hodnotenie ich bezpečnosti.

16.11.2015 08:47
debata

Spoločnosť Slovenské elektrárne, ktorá ako jediná prevádzkuje na území Slovenska atómové elektrárne, už začala s hľadaním dodávateľa, ktorý jej zhodnotí jadrovú bezpečnosť dvoch jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach a dvoch v Mochovciach. Slovenský dominantný výrobca elektriny predpokladá, že na hodnotenie bezpečnosti štyroch jadrových blokov, ktoré mu vyplýva z atómového zákona, vynaloží približne 2 milióny eur. Periodické hodnotenie bezpečnosti by malo trvať od marca budúceho roka do konca októbra 2019.
"Budeme systematicky hodnotiť štrnásť oblastí s cieľom porovnať stav jadrovej bezpečnosti elektrárne nielen s aktuálnymi požiadavkami na jadrovú bezpečnosť, ale aj s prípadnými požiadavkami očakávanými v blízkej budúcnosti, respektíve dobrou medzinárodnou praxou,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová. Výsledky periodického hodnotenia následne elektrárne zanalyzujú a v prípade potreby príjmu dodatočné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti jadrových blokov. "Výsledkom tohto projektu bude zaistenie vysokej úrovne jadrovej bezpečnosti, na obdobie do ďalšieho periodického hodnotenia. Očakávame, že periodické hodnotenie potvrdí bezpečnú a spoľahlivú prevádzku jadrových elektrární v Mochovciach a Bohuniciach,“ konštatovala Burdová.
Dva jadrové bloky elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach boli uvedené do prevádzky v rokoch 1984 a 1985. Majú inštalovaný výkon 1 010 megawattov. Slovenské elektrárne investovali do modernizácie oboch blokov elektrárne V2 od roku 2002 približne 500 miliónov eur. Životnosť jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach bola pôvodne naprojektovaná na tridsať rokov a bola dosiahnutá v roku 2014 pre tretí blok a v roku 2015 pre štvrtý blok. Slovenské elektrárne však už potrebné orgány požiadali o predĺženie životnosti dvoch bohunických blokov o ďalších tridsať rokov.
Na juhu Slovenska, medzi Nitrou a Levicami, sú v prevádzke dva jadrové bloky Atómových elektrární Mochovce. Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roka 1999. Hrubý výkon každého z blokov bol v roku 2008 zvýšený z 440 na 470 megawattov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #Mochovce