Štátnym zamestnancom vzrastú platy o 4 percentá

V budúcom roku čaká najrýchlejší rast platov ľudí pracujúcich pre štát. Viac eur v peňaženkách budú mať učitelia, školníci, školské kuchárky, opatrovatelia v domovoch dôchodcov či úradníci.

06.10.2015 14:00
debata (2)

Od začiatku roku 2016 sa štát s odbormi dohodol na 4-percentnom zvyšovaní platov 352-tisíc štátnych zamestnancov. To je výrazne nad priemerným rastom platov v celej ekonomike, ktorý podľa odhadov UniCredit Banky v budúcom roku dosiahne len 2,5 percenta. V budúcom roku by priemerná mzda zamestnanca pracujúceho pre štát mala dosiahnuť 956,42 eura v hrubom.

„Zvyšovanie tarifných platov všetkých 352-tisíc zamestnancov štátu o štyri percentá je slušný kompromis. S výnimkou učiteľov totiž zvyšní štátni zamestnanci nezažili posledné roky takto vysokú valorizáciu miezd,“ povedal Slavomír Manga, viceprezident Konfederácie odborových zväzov. Od 1. januára 2015 vzrástli platy štátnych zamestnancov o 1,5 percenta a o ďalšie 1 percento sa platy zvyšovali 1. júla 2015. Jedinou výnimkou boli učitelia, ktorým od začiatku roka rástli platy o 5 percent.

Tohtoročné rokovania odbory odštartovali návrhom na 7-percentný rast platov štátnych zamestnancov. Štát kontroval s návrhom na 1,3-percentný rast platov. „Aj pre mierny pokles vo zvyšovaní platov učiteľov sme s dohodou spokojní. Štyri percentá pre všetkých totiž konečne zabezpečia rýchlejší rast nízkych platov nepedagogických zamestnancov,“ pokračoval Manga.

Po 24 odpracovaných rokoch je hrubý plat údržbára v domove dôchodcov 427,50 eura za mesiac v prípade zaradenia do 6. platovej triedy. Zvýšenie platu o štyri percentá mu mzdu zdvihne o 17,08 eura, na 444,58 eura. Po prepočítaní na čistú mzdu plat zamestnanca stúpne o 12 eur za mesiac, zo súčasných 360 na 372 eur za mesiac.

Štátni zamestnanci majú v porovnaní s ľuďmi pracujúcimi pre súkromný sektor viaceré nefinančné benefity. Tým najsilnejším je o týždeň dlhšia dovolenka, ktorá je na úrovni päť týždňov v prípade zamestnancov mladších ako 33 rokov a až šesť týždňov pre pracovníkov starších ako 33 rokov. V štátnych podnikoch je aj kratší pracovný čas, len 37,5 hodiny za týždeň, ktorý v prípade dvojzmennej prevádzky klesá na 36 a štvrť hodiny týždenne a v trojzmennej alebo nepretržitej prevádzke na 35 hodín za týždeň. Štát svojim zamestnancom bude v roku 2016 platiť aj III. dôchodkový pilier vo výške dvoch percent z ich hrubej mzdy.

Valorizácia platov štátnych zamestnancov o štyri percentá vyjde štátny rozpočet v roku 2016 na 148 miliónov eur. Tieto peniaze štát plánuje získať lepším výberom daní a odvodov. Aktuálna októbrová daňová prognóza v porovnaní s tou júnovou očakáva tohtoročné zvýšenie príjmu z daní a odvodov o 250 miliónov eur. Podobne v rozpätí rokov 2016 až 2018 si štátna kasa prilepší o ďalších 337 miliónov eur.

Zvyšovanie platov 352-tisíc štátnych zamestnancov o štyri percentá v roku 2016 sa netýka všetkých ľudí pracujúcich pre štát. „Platy sestričiek sú upravované novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o ktorej schválení sa rokuje v parlamente,“ uviedol Anton Szalay, šéf odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. Od začiatku roku 2016 by sestričky mali v hrubom zarábať od 640 eur do 928 eur za mesiac. Keďže niektoré sestry už dnes zarábajú viac ako tisíc eur za mesiac, komora sestier tlačí na zmenu zákona hrozbou štrajku a podávania hromadných výpovedí. Sestry sa totiž obávajú, že 50 miliónov eur určených na zvyšovanie ich platov sa minie nakoniec na oddlžovanie nemocníc.

Podľa údajov zo štátneho rozpočtu na rok 2016 má v budúcom roku pre štát pracovať až 407-tisíc ľudí, ktorých mzdové výdavky budú predstavovať sumu 4,68 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda