Zárobky vo firmách prekračujú tisíc eur

Ľudia, ktorí na Slovensku pracovali na plný úväzok bez prerušenia, zarobili v druhom štvrťroku tohto roka v priemere 969 eur mesačne. Medziročne im príjem stúpol o 3,29 %. V podnikateľskej sfére dosiahla priemerná vyplatená mzda 1 012 eur a medziročne rástla o 3,16 %, v nepodnikateľskej sfére to bolo 834 eur s medziročným nárastom o 3,60 %.

08.09.2015 16:16
debata (3)

Vyplýva to zo štatistického zisťovania Informačného systému o cene práce (ISCP), ktoré pre Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vykonáva spoločnosť Trexima Bratislava. Reprezentatívna vzorka zisťovania zahŕňa vyše 8-tisíc zamestnávateľov s vyše miliónom zamestnancov.

Najvyššie mzdy v druhom kvartáli tohto roka poberali zamestnanci vo vekovej skupine od 30 do 44 rokov, a to 1 039 eur až 1 075 eur. Najmenej zarábali zamestnanci vstupujúci prvýkrát na trh práce po ukončení základnej resp. strednej školy, teda zamestnanci do 20 rokov a 20 až 24 rokov. Ich priemerná mzda dosiahla 564 eur, resp. 673 eur. Najvyššie zárobky mali ľudia s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, a to v priemere 1 422 eur. Naopak, ľudia so základným vzdelaním zarábali v priemere 627 eur.

Najvyššie mzdy majú dlhodobo zamestnanci v Bratislavskom kraj, kde priemerná mzda v druhom štvrťroku tohto roka dosiahla 1 305 eur. S odstupom približne 380 eur nasledujú kraje Košický a Trnavský. Na opačnom konci sú zamestnanci v Prešovskom kraji, ktorých mzda za odpracovaný čas bola v priemere 761 eur.

Štatistické zisťovanie o cene práce ISCP zbiera údaje priamo od zamestnávateľov, výhradne formou elektronického zberu. Na rozdiel od zisťovania Štatistického úradu SR ISCP monitoruje reálne vyplatené mzdy za skutočne odpracovaný čas. Do výsledkov tak nevstupujú priznané, ale nevyplatené mzdy, napríklad ak je zamestnanec v sledovanom období práceneschopný, alebo zamestnankyňa na materskej dovolenke a podobne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda