Robia bez príplatkov za 226 eur. Majú dostať od štátu pridané

Tabuľkové platy niektorých štátnych zamestnancov sú dlhé roky aj pod úrovňou minimálnej mzdy. Odbory plánujú vládu presvedčiť, aby súčasný ekonomický rast slovenskej ekonomiky využila na ich zvyšovanie. Slovenská ekonomika si v tomto roku užíva najsilnejší ekonomický rast od roku 2010.

08.09.2015 12:00
nemocnica, sestričky, práca Foto:
Pomocná sila v nemocnici môže mať na výplatnej páske len 226 eur mesačne a minimálnu mzdu 380 eur poberá len vďaka príplatkom.
debata (19)

„Počas rokovaní o zvyšovaní platov štátnych zamestnancov plánujeme otvoriť problém nízkych tabuľkových platov,“ povedal Slavomír Manga, viceprezident Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky. Napríklad najnižší tabuľkový plat sanitára pracujúceho menej ako dva roky v štátnom zdravotníctve je 226 eur za mesiac. Takýmto zamestnancom sa rozdiel do hrubej minimálnej mzdy vo výške 380 eur za mesiac dopláca v rámci osobných príplatkov.

„Ak by sa tabuľkové platy začínali na úrovni minimálnej mzdy, ľudia by zarábali oveľa viac. Automaticky by sa totiž vytvoril tlak na zvyšovanie platov vo vyšších tarifných triedach,“ dodal Manga.

Pri tlaku na razantnejšie zvyšovanie platov štátnych zamestnancov odbory argumentujú hlavne dobrými hospodárskymi výsledkami Slovenska.

„Ekonomika postupne zrýchľuje, za prvý polrok si pripísala rast 3,2 percenta po tom, čo vlani vzrástla o 2,4 percenta,“ uviedla Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Pokračujúci ekonomický rast budú podporovať hlavne nízke ceny ropy, prejavujúce sa v klesajúcich cenách pohonných hmôt. Lacný benzín znižuje obchodníkom náklady na prepravu tovaru do obchodov a vytvára aj tlak na znižovanie cien potravín, oblečenia či elektroniky. Navyše Európska centrálna banka každý mesiac natlačí do ekonomiky eurozóny 60 miliárd nových eur.

Zhodu na zvyšovaní platov dokázali odbory doteraz nájsť so súčasnou vládou Smeru. „Pre vládu sociálnej demokracie bude vždy jednou z priorít zvyšovanie minimálnej mzdy,“ povedal slovenský premiér Robert Fico. Ministerstvo práce navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy zo súčasných 380 eur na 400 eur v hrubom. Odbory veria, že vláda bude nakoniec ešte o niečo štedrejšia. „Nemám to potvrdené, ale verím, že vláda nakoniec zdvihne minimálnu mzdu nad 400 eur za mesiac, aby sa o čosi viac priblížila k nášmu návrhu na úrovni 410 eur za mesiac,“ povedal Jozef Kollár, prezident Konfederácie odborových zväzov.

Vláda zároveň plánuje znížiť deficit verejných financií z tohtoročných 2,49 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 1,93 HDP v roku 2016. V predsta­venom návrhu rozpočtu na rok 2016 sa zatiaľ počíta s 1,3-percentným rastom platov 360-tisíc zamestnancov verejnej správy.

„Náš návrh je na 7-percentné zvýšenie platov štátnych zamestnancov,“ uviedol Kollár. Podľa predbežných prepočtov by takéto zvyšovanie platov vyšlo štátny rozpočet v roku 2016 približne 300 miliónov eur. Ak by sa aj štát s odbormi nedohodol, školníkom, kuchárkam, zdravotným sestrám či učiteľom sa aj tak zvýšia platy minimálne o infláciu.

Na rok 2015 sa odbory s vládou dohodli na 2,5-percentnom raste platov 360-tisíc štátnych zamestnancov. V roku 2014 zas vzrástol plat každého zamestnanca verejnej správy o fixných 16 eur bez ohľadu na výšku jeho príjmu. Predchádzajúci minister školstva Dušan Čaplovič verejne sľúbil učiteľom, že do roku 2016 stúpnu ich priemerné platy na 1,2-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V prípade dodržania tohto záväzku by mzdy učiteľov v budúcom roku museli stúpnuť na 1¤030 eur v hrubom. V roku 2014 bol totiž priemerný hrubý plat na Slovensku 858 eur za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda