Vláda chce zvýšiť štátne platy o 1,3 %, odborári o 7 %

Tarifné platy v štátnej a verejnej službe by sa mali v budúcom roku podľa návrhu vlády zvýšiť o 1,3 percenta, čo je predpokladaná miera inflácie na rok 2016.

21.07.2015 17:18
debata (16)

Takýto návrh predstavili zástupcovia vlády počas prvého kola kolektívneho vyjednávania o návrhu Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov vo verejnej službe a návrhu Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v štátnej službe na rok 2016. Ako ďalej informovala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Martina Nemethová, odborári s takýmto návrhom nesúhlasili.

KOZ SR prišla na rokovanie so zástupcami vlády, Združenia miest a obcí Slovenska a samosprávnych krajov s požiadavkou zvýšenia platových taríf pre štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom sektore o 7 % a udržania už nastavených benefitov v aktuálne platných kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa, s výnimkou zvýšenia prídelu do sociálneho fondu o 0,25 %.

Podľa prepočtov KOZ SR valorizácia platov zamestnancov verejného sektora o 7 % predstavuje sumu 317,7 mil. eur vrátane dane a odvodov za zamestnancov a zamestnávateľa. "Odhad reálneho dopadu valorizácie na verejné financie – teda „očistený“ o odvody do poistných fondov, daní z príjmu a príjmov štátneho rozpočtu z tovarov a služieb zo zvýšenej spotreby, ktoré sa priamo alebo nepriamo vrátia späť do verejných financií – sa pohybuje okolo 136,7 mil. eur,“ informovala hovorkyňa KOZ.

Aj vzhľadom na ešte nezverejnený návrh rozpočtu verejnej správy na rok 2016 pre obe kolektívne zmluvy zostali podľa Nemethovej otvorené otázky zvýšenia tarifných platov, prídelu do sociálneho fondu a odchodného nad rozsah zákona o jeden funkčný plat. Návrh ostatných už platných sociálnych benefitov zástupcovia vlády akceptovali. "Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania sa uskutoční po vzájomnej dohode pravdepodobne v auguste,“ uviedla.

Od začiatku tohto roka sa zamestnancom v štátnej a verejnej službe zvýšili platy o 1,5 % a od júla tohto roka majú vzrásť o ďalšie 1 %. Platové tarify pedagogických zamestnancov sa od začiatku tohto roka zvýšili o 5 %. Od 1. januára minulého roka platové tarify štátnych zamestnancov stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa od začiatku vlaňajška zvýšili o 5 %.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Odbory