Priemerná mzda v Slovenskej pošte vzrastie na 690 eur

Priemerná mzda zamestnancov Slovenskej pošty, a.s. v tomto roku vzrastie z doterajších 667 na 690 eur, čiže o 3,45 %.

26.05.2015 16:44
debata (13)

Ako v utorok informovala štátna spoločnosť, minimálna mzda jej pracovníkov sa zároveň zvýši na 450 eur, čo je o 70 eur viac ako súčasná zákonom stanovená minimálna mzda na Slovensku. Tieto mzdové opatrenia vyplývajú z memoranda o spolupráci, ktoré vedenie Slovenskej pošty nedávno podpísalo so zástupcami všetkých štyroch odborových organizácií pôsobiacich v podniku. Viac ako priemernú mzdu zarába 53 % z takmer 14-tisíc zamestnancov spoločnosti a minimálnu základnú mzdu šesť pracovníkov.

„So sociálnymi partnermi sme sa dohodli, že ešte pre tento rok navýšime objem mzdových prostriedkov o 3,5 mil. eur, čo predstavuje celkové náklady spolu s odvodmi do sociálnej a zdravotnej poisťovne takmer 5 mil. eur,“ pripomenul generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. „Za celý budúci rok by to mal byť nárast mzdových prostriedkov o takmer 10 mil. eur,“ dodal.

Napriek rastu priemernej a minimálnej mzdy pred sídlom Slovenskej pošty v Banskej Bystrici sa cez víkend zišlo asi päťsto zamestnancov nespokojných so svojimi mzdami a žiadalo ich zvýšenie. „Musíme sa prispôsobiť zmenám na poštovom trhu. Ak nebude na strane zamestnancov záujem, aby Slovenská pošta robila aj ďalšie doplnkové činnosti, ako napríklad odpočty energií či finančné služby, ktoré majú nahradiť výpadky z klasických služieb, dohodli sme sa aj so sociálnymi partnermi, že budeme musieť koncom roka prehodnotiť hospodárenie spoločnosti a výhľad príjmov do budúcna,“ upozornil Drucker.

Priemerná mzda v Slovenskej pošte zo 635 eur v roku 2011 vzrástla v minulom roku na 665 eur, teda o 4,7 %. Vlani priemerná mzda stúpla o 17 eur, keď základné mzdy sa zvýšili o 3 % a začiatkom tohto roka priemerne o 3,5 %. Pozitívne hospodárenie podniku pocítili v tomto roku prvýkrát aj zamestnanci, keďže v máji dostali podielovú odmenu spolu vo výške takmer 1 mil. eur. Plánovaná priemerná mzda v tomto roku by oproti vlaňajšku mala vzrásť o 25 eur, resp. o 3,8 %. Spoločnosť vlani dosiahla zisk 4,91 mil. eur pred zdanením a oproti roku 2013 ho zvýšila o 12,4 %, teda o 542 tis. eur.

Pre trvajúci pokles záujmu o klasické poštové služby spoločnosť vlani prišla na tržbách o 8 mil. eur a o ďalších 5 mil. eur pre krízu na Ukrajine. Slovenská pošta v minulom roku doručila 172,9 milióna listových zásielok, čo je medziročne o 6,1 %, resp. o 12,9 milióna kusov menej. Spoločnosť doručila v roku 2010 ešte vyše 266 miliónov listov, ich počet odvtedy klesol o vyše 93 miliónov, čiže o 35 %. Napriek významnému výpadku tržieb súčasné vedenie firmy pred troma rokmi zrušilo plánované hromadné prepustenie tritisíc zamestnancov.

Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a 1. októbra 2004 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu. Akcie spoločnosti spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur. Slovenská pošta sa naďalej mení z tradičného poštového operátora na poskytovateľa širokého portfólia služieb obyvateľom, sprehľadnila doručovanie balíkov a pripravuje nové poistné služby. Prevádzkuje sieť s vyše 1 500 poštovými pobočkami.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta