Pripravte sa dôsledne na pohovor

Absolventi stredných a vysokých škôl by mali byť spomedzi všetkých uchádzačov o zamestnanie najviac flexibilní, jazykovo zdatní a prístupní novým podmienkam. Skutočnosť je však iná. Uchádzačom do 25 rokov trvá v priemere viac ako rok, kým si nájdu prácu. Ponúkame absolventom, ale aj ostatným prácu hľadajúcim, rady, ako si zvýšiť šance na získanie práce od Ivany Vačokovej z personálnej spoločnosti Adecco.

22.05.2015 05:30
debata

Pridajte vaše sociálne médiá
Twitter, Instagram, Facebook – môžu byť plné fotografi í vašich domácich miláčikov a večerných party, ale zamyslite sa nad ich využitím ako spôsobom na prezentáciu vašej vášne pre prácu a pracovnej praxe. Predtým ako ich však uvediete na životopis, dobre si ich prezrite a „upracte“: V stávke je digitálna reputácia.

Výzor sa počíta
Váš životopis by nemal presahovať dve strany, používajte štandardný font ako napríklad Arial a uistite sa, že v dokumente nemáte preklepy a gramatické chyby! Keďže sa LinkedIn rýchlo stane zdrojom pre personalistov, založte si účet a doplňte odkaz na svoj životopis. Keď si aktualizujete jeden, nezabudnite si aktualizovať aj druhý dokument.

Používajte fakty a čísla
Pokúste sa vyhnúť všeobecným frázam ako „tímový hráč“ a „motivovaný“ – namiesto toho poukážte na vašu prax, pričom použite čísla a percentá. Koľko ľudí sa zúčastnilo na podujatí, na ktorom ste pracovali? Aký nárast predaja bol zaznamenaný počas vášho pôsobenia?

Adaptujte sa!
Ak máte málo, alebo žiadne pracovné skúsenosti, je čas, aby ste začali premýšľať prakticky: zamerajte sa pri písaní životopisu na schopnosti ako riešenie problémov alebo prácu pod stresom a ako ste sa ich naučili. Teraz sa vyplatia všetky stáže, projekty a koníčky.

Vyhľadajte sa na Google!
V dnešnej dobe, napriek tomu, že to znie alarmujúco, vás zamestnávatelia veľmi často preverujú na vyhľadávači Google. Takže sa najprv na Google nájdite sami a dajte svoju digitálnu podobu do poriadku!

Zamyslite sa, prečo máte záujem o pozíciu
Poznačte si, prečo by získanie tejto práce pre vás bolo úspechom. Možno tento materiál nevyužijete počas pohovoru, ale pomôže vám prekonať počiatočnú nervozitu a zvýši šancu na úspech.

Pripravte sa na „typické“ otázky
Dopredu si premyslite odpovede na klasické otázky „prečo by sme si mali vybrať vás?“ Využite čas počas pohovoru na to, aby ste presvedčili zamestnávateľa, že ste tým správnym kandidátom na túto pozíciu.

Neprídite neskoro
Na pohovor príďte o pár minút skôr, budete pokojnejší. Ak viete, že budete meškať, oznámte to kontaktnej osobe, určite túto informáciu uvíta.

Naštudujte si informácie o spoločnosti
Ak aj reagujete na viacero pozícií u rôznych zamestnávateľov súčasne, vždy si naštudujte informácie o budúcom zamestnávateľov. Preukážete tým svoju motiváciu a záujem.

Vhodne sa oblečte
Nie je na škodu sa uistiť, že odev (sako, košeľa, blúzka…) sú ako zo „škatuľky“ a obuv je čistá, aby ste zanechali dobrý prvý dojem.

Nenechávajte si zapnutý telefón
Telefón, ktorý zvoní, pípa a vibruje počas toho, ako sa snažíte presvedčiť budúceho zamestnávateľa o záujme o pozíciu, môže u neho vyvolať zmiešané pocity.

Nepýtajte sa na plat na prvom stretnutí
Počkajte s otázkou platu až kým dostanete ponuku. Uistite sa však predtým, ako podpíšete zmluvu, či ste spokojní s navrhovaným platom a pracovným časom. Inak každý v tejto rovnici môže byť nespokojný.

Nebojte sa rozprávať o negatívnych skúsenostiach
Ale iba v prípade, že sa vás na ne opýtajú. Pred samotným pohovorom stojí za to zamyslieť sa nad tým dobrým, zlým a škaredým z vašich študijných a pracovných skúseností a identifikovať, čo ste sa naučili.

Pýtajte sa sami seba, či sa vám páči čo vidíte
Nezabudnite, na pohovore sú prítomné dve strany. Sedí vám pracovné prostredie? Zapadnete doň? Pokúste sa neuspokojiť sa s málom – budete za to v dlhšom horizonte vďační.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pohovor