Na skrátený úväzok pracuje vyše 123-tisíc Slovákov

Na skrátený úväzok pracuje 123,4 tis. Slovákov. Je to 5,2 % zo všetkých zamestnaných. Ako skonštatovala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová, práca na skrátený pracovný úväzok je dobre známym pojmom pre študentov a oceniť takúto prácu by mohli napríklad aj rodičia na rodičovskej dovolenke alebo ľudia, ktorým zdravotný stav neumožňuje pracovať štandardných osem hodín denne.

21.05.2015 11:52
debata (5)

Najnovšie údaje pochádzajúce z európskeho štatistického úradu ale podľa Ondrovej hovoria, že na Slovensku je táto forma zamestnávania málo rozvinutá.

Až 38 % Slovákov pracujúcich part – time by ale chcelo podľa výsledkov analýzy pracovať viac. Vo všetkých členských krajinách EÚ by uvítali možnosť pracovať väčší počet hodín viac ženy ako muži. Výnimkou je iba Slovensko a Rumunsko, kde nadpolovičnú väčšinu tvorili práve muži. Dôvodom môže byť podľa Ondrovej aj to, že práve na Slovensku je podiel žien pracujúcich na skrátený úväzok druhý najmenší v rámci EÚ.

Jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý majú obyvatelia tých ktorých krajín záujem pracovať väčší počet hodín, je podľa Ondrovej možnosť lepšieho privyrobenia si. Kým slovenský „part – timista“ vo vybranom odvetví hospodárstva zarobil v roku 2010 za hodinu v priemere 3,7 eura, v EÚ to bolo až 10,7 eura. Pod priemerom EÚ sa ale Slovensko nachádza nielen z hľadiska priemerných zárobkov, ale aj z pohľadu množstva odpracovaných hodín. Aj to sa do istej miery podpísalo pod výrazne nižší priemerný mesačný zárobok ako je európsky priemer.

Dôvodov, pre ktoré Slováci pracujú na part – time je podľa Ondrovej viacero. Najčastejším je nemožnosť nájdenia si práce na plný úväzok. Na Slovensku je tak nedobrovoľne zamestnaná na skrátený úväzok zhruba tretina Slovákov. Choroba, starostlivosť o deti, iného člena rodiny alebo štúdium sú dôvodom pre 13,5 % Slovákov. Zvyšní uviedli inú príčinu. Napriek tomu, že na Slovensku sa aktuálne nachádza zhruba 315 tis. disponibilných uchádzačov o zamestnanie, ktorí by síce chceli pracovať, no zvyčajne majú ťažkosti s nájdením si práce, 46 tis. Slovákov prácu podľa Ondrovej nehľadá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca