Práce na Slovensku pribudne

V prvom a druhom kvartáli tohto roka by mala miera zamestnanosti na Slovensku rásť o 0,4 % až 0,5 %. Prognózuje to Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR.

27.04.2015 11:50
debata (5)

Takýto silný rast zamestnanosti má podľa IFP ťahať nielen domáca spotreba, ale najmä rast hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý má po kríze silnejší vplyv na zamestnanosť. „Aj pri konzervatívnom scenári očakávame kvartálne rasty na úrovni 0,2 % až 0,3 %,“ uvádza inštitút. Prognóza IFP z februára tohto roka pritom počíta s kvartálnymi rastmi zamestnanosti len na úrovni 0,1 %.

„Možné pozitívne prekvapenie naznačujú aj mesačné štatistiky zamestnanosti vo vybraných odvetviach za prvé dva mesiace tohto roka, ako aj štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny o miere nezamestnanosti a voľných pracovných miestach za celý prvý kvartál,“ upozorňuje IFP.

Vlaňajší rok podľa IFP prekvapil vzhľadom na dosiahnutý ekonomický rast nad očakávanie dobrým rastom zamestnanosti. Podľa IFP totiž nastala zmena vo vzťahu medzi ekonomickým rastom a zamestnanosťou. Kým pred krízou podľa inštitútu platilo, že na rast zamestnanosti je potrebné dosiahnuť 3-percentný rast HDP, po kríze na zvyšovanie zamestnanosti stačí rast HDP o 1,5 %. Zamestnanosť na Slovensku sa podľa Štatistického úradu SR v minulom roku medziročne zvýšila o 1,4 % na viac ako 2,36 mil. pracujúcich.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanosť