Slováci zarábajúci v Česku posielajú domov miliardy českých korún

Cudzinci pracujúci v Česku posielajú pravidelne svojim rodinám do zahraničia pätinu zárobkov.

22.03.2015 10:35
debata (36)

Predvlani to bolo cez 20 miliárd korún, z toho takmer tretina išla na Slovensko a šestina na Ukrajinu. Odliv týchto peňazí z Česka predstavuje dlhodobo menej ako jedno percento hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z informácií, ktoré Český štatistický úrad zverejnil v aktuálnom čísle časopisu Štatistika & My.

Až 60 percent svojich príjmov posielajú domov občania Nigérie, u Američanov to je 53 percent. Naopak, menej než desatinu zárobkov posielajú domov Číňania, Rusi a Vietnamci. „To môže byť dané tým, že ľudia z týchto krajín sa do ČR často sťahujú s celou rodinou, a preto podpora v krajine pôvodu nie je tak potrebná,“ uviedla Martina Šimková z ČSÚ.

V Česku je teraz je 558 000 osôb s cudzím štátnym občianstvom, čo predstavuje päť percent z celkového počtu obyvateľov. Štyri z piatich cudzincov sú v Česku dlhšie ako rok. Zhruba 45 percent cudzincov pochádza z Európskej únie, ide predovšetkým o Slovákov (158 588 osôb), Poliakov (25 351) a Bulharov (11 357). Z krajín mimo EÚ v Česku žije najviac občanov Ukrajiny (126 611), Vietnamu (58 651) a Ruska (37 115). Za posledných desať rokov sa počet cudzincov v Česku zdvojnásobil.

Migranti z vyspelých krajín majú často vyššie vzdelanie, vyššie postavenie na trhu práce a tým aj vyššie príjmy a výdavky ako cudzinci z rozvojových krajín, uvádza ČSÚ. Štatistici priame informácie o zárobkoch cudzincov nemajú, využívajú ale dáta z Informačného systému o priemernom zárobku. Podľa nich si Briti či Rakúšania v Česku zarobia viac ako 90 000 korún mesačne, Američania a Francúzi 60 000 Kč. Najhoršie platení sú Ukrajinci a Bulhari, ktorých mesačný príjem mierne prekračuje 17 000 korún. Medián miezd v Česku, teda hodnota presne uprostred mzdového rebríčka, bol na konci minulého roka 22 847 korún.

Prevody peňazí od migrantov, čiže remitencie, sú všeobecne považované za dôležitý nástroj financovania rozvojových krajín. Na druhej strane znamenajú odliv prostriedkov z vyspelých ekonomík. V prípade Česka, kde je podiel remitencií vo vzťahu k HDP pod jedným percentom, nejde o významný odliv peňazí. Napríklad v Luxembursku, kde cudzinci tvoria 44 percent obyvateľov, tento podiel dosahuje 20 percent HDP.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko #Slovensko