Máte pocit, že potrebujete zmenu zamestnania?

V súčasnosti sa veľa zamestnaných ľudí ocitlo v situácii, ktorá sa im zdá neriešiteľná. Na jednej strane im nevyhovuje ich pracovná náplň, kolektív alebo ohodnotenie, na druhej strane sa boja opustiť zamestnanie, pretože nevedia, ako by si našli nové.

21.03.2015 16:00
debata (4)

Psychológovia však tvrdia, že frustrujúcu prácu treba riešiť. Nie je to jednoduchý proces, dá sa však naň pripraviť.

Čo nám prekáža, čo nás baví

Zamyslenie sa nad tým, čo nám v súčasnom zamestnaní vlastne najviac prekáža, býva štartom ku zmene. Môže to byť arogantný šéf, nepríjemní kolegovia, ťažko dostupná lokalita, zlá doprava, nehostinné pracovné prostredie alebo nedostatočné finančné ohodnotenie za náš výkon. Mnohých zamestnancov ich profesia neuspokojuje, neprináša im nič nové ani pozitívne, alebo im nevyhovuje ich zaradenie. Podľa toho by mali postupovať pri hľadaní novej.

Po zistení vecí, ktorým sa chceme vyhnúť, prichádza na rad druhý, zdanlivo jednoduchý krok – prísť na to, čo by nás bavilo.

„Táto úvaha býva v mnohých prípadoch dosť zložitá. Pri výbere povolania nás často ovplyvňujú očakávania našej rodiny a priateľov a my ich nakoniec vezmeme za svoje. Alebo robíme nudnú prácu, len aby sme niečo zarobili. Po čase nás to však v hĺbke duše škrie,“ vysvetľuje osobnostná trénerka Lucia Synčáková, riaditeľka podujatí Inner Winner Slovensko, ktoré poskytujú workshopy osobnostného rozvoja.

Priznať si treba svoje plusy aj mínusy

Pri tomto kroku pomáha, keď si napíšeme na papier všetky činnosti, ktoré nám za posledné roky priniesli radosť a uspokojenie. Po takejto „vizualizácii“ naša zmena začne nadobúdať konkrétne črty. Mnohým určite pomôže aj odborné poradenstvo vo forme profesijných poradcov, trénerov či workshopov – nasmerovanie zvonku často otvorí oči. Nikto z nás nevyniká vo všetkom. Niečo nám ide ako po masle, do iných vecí sa musíme „nútiť“. Treba si uvedomiť, že je treba maximálne využiť naše plusy a s mínusmi radšej nestrácať čas, aj tak v nich nebudeme nikdy nadpriemerní.

„Ak ste napríklad typ, ktorý dôsledne a systematicky dokáže zhromažďovať údaje, úspešne rokovať s ľuďmi, ale vymýšľanie nových nápadov vám nejde, neskúšajte to v kreatívnej sfére,“ dodáva Lucia Synčáková. Po bilancii všetkých pozitívnych i negatívnych aktivít, ktoré sme v minulosti robili, sa nám často skutočnosť prekvapujúco objasní.

Vyhovujúci pracovný status

Veľa ľudí sa zdráha opustiť spoľahlivý zamestnanecký status, pretože sa obávajú neistoty slobodného povolania. Možno však netreba robiť také radikálne voľby.

„Súčasný vývoj na trhu práce dnes ukazuje, že mnohé malé a stredné spoločnosti dnes uprednostňujú prácu na dohodu, na faktúru alebo na krátkodobom projekte. Okrem toho mnohí už nepokladajú konkurenčný boj za hlavnú silu rozvoja podnikania, radšej partnersky spolupracujú s tými, čo im majú čo ponúknuť, nazýva sa to ,networking‘“ vysvetľuje Lucia Synčáková, organizátorka podujatí Inner Winner Slovensko.

Často sa stáva, že ak rozhodíme svoje informačné siete, zistíme, že je možné na mnohých pre nás príťažlivých veciach pracovať aj popri práci, alebo si nájsť viac projektov, z ktorých budeme čerpať skúsenosti a honoráre.

Informácie a kontakty sú dôležité

  • Človeku, ktorý sa už pevne rozhodol o zmene, nič nebráni prebrať to so svojimi blízkymi a známymi, prípadne využiť súčasné profesijné a súkromné kontakty a rozšíriť ich.
  • Môže si vopred pripraviť svoj štruktúrovaný životopis, pri niektorých profesiách tiež zostaviť portfólio, pripraviť ukážky svojich prác alebo projektov.
  • Ak si na túto fázu necháme niekoľko týždňov, ponuky sa môžu objaviť samy od seba.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie