Hľadači vysnívanej práce prúdia do Incheby

Až 130 zamestnávateľov sústredených na jednom mieste. Deväť špecifických zón ako Absolventi, Podnikaj, Medical a ďalšie. Inšpirujúce prednášky o tom, ako sa úspešne „predať“ na pracovnom trhu. Semináre a workshopy, testovanie znalosti jazykov, bezplatné poradenstvo pre študentov, mladé matky aj starších, vstup zadarmo. Takéto tromfy ponúka veľtrh pracovných príležitostí Profesia Days, ktorý sa po dva dni koná v bratislavskej Inchebe.

26.02.2015 11:00
prefesia, práca, incheba Foto: ,
Súčasťou pracovného veľtrhu Profesia Days v bratislavskej Inchebe sú aj semináre, workshopy, testovanie znalosti jazykov a bezplatné poradenstvo pre študentov, matky aj starších ľudí.
debata

Tisícky návštevníkov hľadajúcich si nový „džob snov“ sa na podujatí vystriedali už v stredu počas úvodného dňa. Vo firemných stánkoch sa im venovali kontaktní pracovníci, zbierali sa životopisy, vypĺňali dotazníky, rozdávali informačné letáky. Ako to však už býva, nie vždy sa znalosti, schopnosti, zručnosti či finančné nároky záujemcov kryli s požiadavkami a predstavami potenciálnych chlebodarcov.

Plno bolo celý deň v stánku nemeckej firmy König. „Na práce v Nemecku, Rakúsku aj ďalších krajinách hľadáme montérov, zváračov, inštalatérov a ďalšie profesie. Už predpoludním nás oslovilo zhruba 60 záujemcov. Kvalifikovaní zväčša sú, niektorí však majú slabšie rečové znalosti,“ povedala Zlatica Pietriková z kontaktnej personálnej agentúry Eures.

Podľa nej však u tohto zamestnávateľa ani jazykové bariéry nie sú nezdolateľné. „Vytvárame vhodné dvojice pracovníkov, kde sa aspoň jeden vie dohovoriť. Funguje to.“ Ponúkaná mzda je viac ako slušná. Od 10,20 do 11 eur hrubého na hodinu, plus príplatky.

Firma OKAY Slovakia obchoduje najmä s elektrospotre­bičmi na území Česka a Slovenska. „Záujem sme zaregistrovali priemerný. Hľadáme skôr stredoškolákov, jazykové nároky nemáme. Trochu sme prekvapení, že ľudia prichádzajú bez životopisov, nepripravení na otázky, akoby sa nevedeli predať,“ zhodnotila personalistka spoločnosti Ľubica Tomanovičová. Za tento stav viní školský systém. Ako zdôraznila, namiesto klasického „Čo mi ponúkate?“ by oveľa radšej počula „Toto viem, v tomto sa chcem rozvíjať, toto chcem dokázať, som tu správne?“

Novú krv hľadá na veľtrhu aj spoločnosť Whirlpool Slovakia, výrobca bielej techniky. „Trochu nás limituje, že výrobný podnik máme až v Poprade,“ uviedla manažérka pre komunikáciu Katarína Kováčiková. Podľa nej však firma nechce obsadiť len robotnícke, ale aj vyššie manažérske profesie, hľadá dizajnérov aj konštruktérov nových práčok.

„Sme otvorení talentom, dokážeme im ušiť prácu na telo. Najlepší majú šancu absolvovať stáž v našich podnikoch v Taliansku, vo Francúzsku aj v Poľsku,“ dodala.

Anketa: Splnil pracovný veľtrh vaše očakávania?

Božena Pylypovová (23)
Končím štúdium psychológie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Chcem zostať v odbore, takže, žiaľ, nič konkrétne som tu zatiaľ pre seba nenašla. Zaujal ma však pavilón Bez hraníc, kde sa prezentujú aktivity pre ľudí so zdravotným postihnutím.

Andrej Novokresčenov (34)
Nie som Slovák, ale Rus, rád by som sa však na Slovensku, prípadne v Česku natrvalo usadil. Hľadám si preto vhodnú prácu, zatiaľ sa len rozhliadam, ale verím, že určite čosi nájdem. Som „itečkár“, absolvent moskovskej technickej univerzity so zameraním na komunikačné systémy a informačné technológie.

Pavol Klein (60)
Strávil som tu dosť času, aby som mohol zodpovedne tvrdiť: Ľudia mojej vekovej kategórie si tu prácu určite nenájdu. Som vysokoškolsky vzdelaný elektrotechnik slaboprúdar, veľkú časť svojho života som projektoval dopravné systémy a podzemné garáže. Dlho som však maródoval, no a teraz? Pozerajú sa tu na mňa ako na exota?!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Prophecy Days