Slabnúca koruna odrádza Slovákov od práce v Česku

Prudké oslabovanie českej koruny voči euru môže znížiť alebo už znížilo ochotu Slovákov vycestovať za prácou do Českej republiky.

24.01.2015 00:00
debata (25)

Týka sa to predovšetkým tých, ktorí sa do Česka nechcú odsťahovať s celou rodinou. Musia totiž počítať s výdavkami svoje domácnosti na Slovensku, ktoré platia v eurách, píše česká agentúra ČTK. A práve mzda vyplácaná v českých korunách je pre nich menej a menej výhodná. Vyplýva to z vyjadrení niektorých personálnych agentúr.

Česká koruna začala silno klesať pred dvoma týždňami po zverejnení údajov o decembrovej inflácii, ktorá bola výrazne pod prognózou Českej národnej banky. Postupne oslabila až k úrovni 28,50 Kč/EUR. V posledných dvoch dňoch ale časť predchádzajúcich strát zmazala a spevnila tesne pod hranicu 28 Kč/EUR. V piatok sa česká mena pohybovala okolo 27,84 Kč/EUR.

„Po prepočte na eurá je mzda vyplácaná v českých korunách menej a menej výhodná. Týka sa to predovšetkým výrobných profesií, kde si je možné v priemere zarobiť približne 600 eur mesačne. Keď odpočítame výdavky na ubytovanie a na stravu pracovníka, ktoré sa pohybujú okolo 150 eur mesačne, dostávame sa na sumu, pre ktorú sa cestovanie za prácou do Česka nevypláca,“ uviedol generálny riaditeľ personálno-poradenskej firmy McRoy Group Luboš Sirota.

Práca v Česku je najmenej atraktívna pre kvalifikovaných pracovníkov, ktorí nemajú zásadný problém s hľadaním práce doma na Slovensku. V ich prípade nejde o rozhodovanie medzi platom zo susednej krajiny a slovenského sociálnymi dávkami. Klesajúci záujem slovenských pracovníkov o ČR posilňuje aj skutočnosť, že po kvalifikovaných zamestnancoch existuje vysoký dopyt v eurozóne.

„Reakcia na inzeráty na Slovensku na robotnícke pozície v ČR nepatrne klesli,“ súhlasil marketingový manažér ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Je to podľa neho aj preto, že na Slovensku vzniká mnoho nových pracovných príležitostí, a to predovšetkým v okolí Bratislavy a na západnom Slovenskom. Slovenskí pracovníci v Česku ale výpovede nedávajú a zostávajú na svojom mieste. Zmenu v správaní kvalifikovaných pracovníkov, napríklad programátorov, nezaznamenal.

„Operátor CNC stroja si môže vybrať, či chce pracovať v Rakúsku alebo Nemecku za vyššiu mzdu, navyše vyplácanú v eurách, alebo sa rozhodne pre Česko. Ak má strach z jazykovej bariéry v nemecky hovoriacich krajinách, môže sa mu dnes už viac vyplatiť práca doma na Slovensku než v Česku. "Očakávame pritom, že tento trend nebude krátkodobý, budeme sa s ním stretávať dlhšiu dobu,“ dodal Sirota.

Iné personálne agentúry ale výrazné zmeny nepocítili. "Pracovný trh nie je na kurzové zmeny tak náchylný ako napríklad maloobchod, takže zatiaľ žiadne výrazné zmeny viditeľné nie sú, povedala marketingová manažérka Grafton Recruitment Jitka Součková. Spoločnosť LMC nemá relevantné dáta. Reakcie uchádzačov na pracovné pozície vraj nerozlišuje podľa národnosti, pretože je to v príkrom rozpore s princípmi rovnakého prístupu, ktorý sa na trhu snaží presadzovať.

Koruna začala silno klesať pred dvoma týždňami po zverejnení údajov o decembrovej inflácii, keď sa investori začali obávať, že by ČNB mohla chcieť posunúť cieľovú úroveň pre kurz koruny k slabším úrovniam. Trh sa potom ale zhruba po týždni upokojil po tom, čo guvernér ČNB Miroslav Singer oznámil, že centrálna banka zatiaľ nemá dôvod reagovať.

„Limit na úrovni 27 korún za euro tu s nami pravdepodobne zostane dlhšie, než sme predpokladali,“ uviedol Singer v rozhovore zverejnenom v denníku Hospodárske noviny.

Voči doláru česká mena v piatok prelomila psychologickú hranicu 25 korún, kde bola naposledy v lete 2005. Koruna nasleduje euro, ktoré oslabuje k doláru po rozhodnutí Európskej centrálnej banky pumpovať do ekonomiky eurozóny peniaze prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko