Opozícia kritizuje, že odvodovú úľavu dostanú len niektorí

Opoziční poslanci opätovne kritizovali, že pri zavádzaní odvodovej úľavy sa diskriminuje časť obyvateľov.

27.11.2014 18:20
debata (1)

Všetci pracujúci zaplatia v priemere 60 eur ročne preto, aby strana Smer mohla vyhlásiť, že niektorí ľudia budú mať zadarmo zdravotné poistenie. Konštatoval to v rozprave k návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý zavádza odvodovú odpočítateľnú položku (OOP), poslanec Ivan Švejna (Most-Híd).

Ten zároveň poukazuje na to, že zákon sa nebude dotýkať len 600 tis. ľudí, ktorí si budú môcť odvodovú úľavu uplatniť, ale aj deficitu verejných financií. Podľa neho je potrebné si uvedomiť, že náklady na odvodovú úľavu vyčíslené na 152 mil. eur budú nielen v budúcom roku, ale aj nasledujúcich rokoch. „Ľudia budú vidieť, že získajú 30 eur v čistej mzde ale z druhého hľadiska im vlastne vláda zoberie,“ povedal Švejna.

Spolu s poslancom Jozefom Mihálom (SaS) mali najväčšie výhrady k tomu, že opatrenie diskriminuje isté skupiny obyvateľov. Poukazovali na samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), či ľudí pracujúcich na dohody, ktorí si nebudú môcť uplatniť odvodovú úľavu. Pripomínali, že v mnohých prípadoch ide o ľudí, ktorí zarobia menej ako 380 eur, čo má byť od budúceho roka suma minimálnej mzdy.

„Moja najväčšia výhrada k tomuto zákonu je, že sa vzťahuje len na určitú skupinu poistencov a to konkrétne zamestnancov v pracovnom pomere, štátnozamestna­neckom pomere, pri výkone práce vo verejnom záujme v štátnej službe,“ podotkol Mihál. Ten zároveň k zákonu podal pozmeňujúce návrhy, ktoré by mali pomôcť práve živnostníkom, keďže sa na nich pri odvodovej úľave nemyslelo. Navrhuje, aby sa na SZČO nevzťahoval minimálny základ, z ktorého platia odvody, ale platili ich z reálneho príjmu. Tým sa podľa neho zníži vysoké odvodové zaťaženie. Poukazuje na to, že ak živnostník zarobí mesačne 300 eur, odvody musí platiť z minimálnej sumy 402 eur. Výpadok príjmov by bol v takomto prípade podľa jeho prepočtov na úrovni 70 mil. eur ročne. Ak by mu tento pozmeňujúci návrh neprešiel, navrhuje aspoň, aby sa minimálny základ od budúceho roku nezvyšoval, ale zostal na tohtoročnej úrovni.

Vďaka OOP sa majú od budúceho roka znížiť zdravotné odvody pre zamestnancov s príjmom do 570 eur mesačne, resp. 6 840 eur ročne. Odvodová odpočítateľná položka má byť v rovnakej výške ako budúcoročná minimálna mzda, čiže 380 eur mesačne, v prepočte na celý rok 4 560 eur. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma OOP o dve eurá. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť od prvého januára budúceho roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #odvody