Grécko dosiahne zamestnanosť spred krízy až za 20 rokov

Bez sústredeného úsilia potrvá Grécku najmenej 20 rokov, než sa zamestnanosť v tejto krajine vráti na úroveň pred krízou.

25.11.2014 07:08
debata (4)

Uviedla to Medzinárodná organizácia práce (ILO). Miera nezamestnanosť v Grécku patrí k najvyšším v Európskej únii, situácia na tamojšom trhu práce sa vďaka koncu hospodárskej recesie už zlepšuje.

Sériu návrhov, ktoré by proces mohli urýchliť a skrátiť ho o zhruba osem rokov, podľa agentúry AP v Aténach načrtol šéf výskumného oddelenia ILO Raymond Torres. Organizácia v odporúčaniach kombinuje naliehavé opatrenia a štrukturálne reformy. Jej návrhy zahŕňajú program na podporu zamestnanosti mládeže v objeme jednej miliardy eur. Hovorí sa v nich aj o zlepšení podmienok komerčných úverov.

Miera nezamestnanosti v Grécku v auguste predstavovala 25,9 percenta. Dosiahla tak najnižšiu hodnotu za dva roky, naďalej však bola viac ako dvojnásobná v porovnaní s priemerom celej eurozóny. Väčšina nezamestnaných je v Grécku bez práce dlhšie ako rok.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Celkom získalo 240 miliárd eur, výmenou za to ale musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane, čo prehĺbilo hospodársku recesiu.

Z recesie sa grécka ekonomika podľa nedávno zverejnených údajov vymanila na začiatku tohto roka. V prvom štvrťroku podľa prepočítaných údajov gréckych štatistikov obnovila rast a v ďalších dvoch kvartáloch už rástla aj v medziročnom porovnaní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #práca #zamestnanosť