Tínedžeri zarábali menej ako 500 eur, starší viac ako priemerný plat

Priemerný hrubý zárobok Slováka vo veku od 25 rokov do 29 rokov sa v minulom roku vyšplhal na 834 eur, čo je o 10 eur viac ako priemerná minuloročná mzda na Slovensku.

13.11.2014 12:20
debata (3)

Ľudia vo veku do 19 rokov pracujúci na plný úväzok vlani v priemere zarobili v hrubom menej ako 500 eur mesačne. Vo svojej analýze, ktorá vychádza z údajov Štatistického úradu SR a štatistického úradu Európskej únie Eurostat, na to upozorňuje Poštová banka. S pribúdajúcim vekom však idú mzdy nahor. Vo vekovej kategórii 20 až 24 ročných dostával priemerne zarábajúci Slovák vlani v hrubom 641 eur mesačne. Pri veku od 25 rokov do 29 rokov sa jeho plat vyšplhal už na 834 eur, čo je o 10 eur viac ako priemerná minuloročná mzda na Slovensku.

Takmer desatina mladých zamestnaných Slovákov do 24 rokov podľa analýzy pracuje na čiastočný úväzok. Podobne je na tom zrejme aj nemalá časť dočasných zamestnancov. Až viac než pätina Slovákov vo veku 15 až 24 rokov totiž vykonáva dočasnú prácu. S pribúdajúcimi rokmi ale ich podiel klesá a medzi 25 až 29 ročnými nájdeme už iba 8,8 % dočasne zamestnaných.

Viaceré prieskumy podľa analytikov Poštovej banky potvrdzujú, že Slováci sa do podnikania príliš nehrnú a radšej uprednostnia prácu zamestnanca. Platí to aj v prípade mladých ľudí. Spomedzi ekonomicky aktívnej mládeže vo veku 15 až 24 rokov predstavuje podiel samostatne zárobkovo činných ľudí len 5,4 %. A v kategórii 25 až 29 ročných takto podniká len zhruba desatina ekonomicky aktívnych Slovákov.

Pracujúcich Slovákov je vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov približne 144 tisíc, čo je takmer štvrtina z ich celkového počtu. Spomedzi mladých od 25 do 29 rokov pracujú viac ako dve tretiny, takmer 287 tis. ľudí. Medzi mladými Slovákmi, ktorí ešte neoslávili 25. narodeniny, nájdeme zhruba 73 tisíc nezamestnaných. Bez práce je tak podľa metodiky Eurostatu každý tretí ekonomicky aktívny Slovák do 24 rokov a približne každý piaty od 25 do 29 rokov. „Takto vypočítanú mieru nezamestnanosti mladých však ovplyvňuje nielen počet ľudí bez práce, ale aj počet ekonomicky aktívnych mladých ľudí. A práve ich počet je u nás nižší ako v zahraničí, nakoľko sa do neho nezapočítavajú študenti, ktorých máme v porovnaní s inými krajinami pomerne veľa,“ uvádza sa v analýze Poštovej banky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda #plat #mládež