V Bratislavskom kraji sú najvyššie platy a najdrahšie byty

V priemere približne 1 100 eur v hrubom zarábajú obyvatelia Bratislavského kraja. Naopak, najnižšie sumy vidia na výplatných páskach pracujúci v prešovskom regióne, a to v priemere 624 eur mesačne. Vo svojej analýze na to upozorňuje Poštová banka.

30.10.2014 10:57
debata (1)

Najvyšší hrubý mesačný príjem v sume 565 eur pripadá na jedného člena domácnosti v Bratislavskom kraji. Najnižší príjem, 369 eur, má každý mesiac k dispozícii člen domácnosti v Prešovskom kraji, teda v regióne, kde sú aj mzdy najnižšie. Najdlhšie rady nezamestnaných nájdeme na úradoch práce v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji, kde je bez práce každý piaty resp. šiesty ekonomicky aktívny obyvateľ. Najnižšiu mieru nezamestnanosti naopak eviduje bratislavský región, len 5,2 %.

Najvyššie výdavky v prepočte na jedného člena domácnosti eviduje Bratislavský kraj, a to v sume 501 eur, najnižšie zase Prešovský kraj, kde dosahujú 320 eur. Naprieč celým Slovenskom podľa analýzy banky ale platí, že príjmy aj naďalej prevyšujú výdavky slovenských domácností. Potenciálne najviac pritom dokážu každý mesiac usporiť domácnosti v Bratislavskom kraji (64 eur na jedného člena) a najmenej v Žilinskom kraji (42 eur na člena domácnosti).

Najvyššie vklady v bankách majú opäť obyvatelia Bratislavského kraja, a to vo výške 16 018 eur na hlavu. V tomto regióne sú tak vklady obyvateľstva v bankách podľa analýzy približne 4 až 5-násobne vyššie ako v ostatných regiónoch Slovenska. V porovnaní s najnižšími vkladmi v Prešovskom kraji (2 719 EUR na obyvateľa) je to až 6 -násobne viac. Obyvatelia bratislavského regiónu majú však nielen najvyššie vklady v bankách, ale aj najvyššie úvery, a to až 13 099 eur na osobu. Bankám tak dlžia v priemere 5 až 6-násobne viac ako obyvatelia ostatných regiónov Slovenska. V drvivej väčšine regiónov sú vklady obyvateľstva aj naďalej vyššie ako úvery. Výnimkou je iba Banskobystrický kraj, kde majú ľudia o niečo viac peňazí z bánk požičaných ako v nich uložených.

Bývanie je najčastejší dôvod, kvôli ktorému idú Slováci do banky a požiadajú o úver. Najlacnejšie nehnuteľnosti sú v Nitrianskom kraji, kde nás jeden meter štvorcový vyjde v priemere na 582 eur. Naopak, najdrahšie byty a domy predávajú v Bratislavskom kraji, kde ich cena dosahuje až 1 645 eur za meter štvorcový, a je teda 2 až 3-násobne vyššia ako v ostatných regiónoch. Pri cenách bytov a domov sú tak regionálne rozdiely ešte výraznejšie ako v prípade platov. Aj preto je podľa analytikov Poštovej banky ekonomická dostupnosť bývania najvyššia v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, kde si obyvateľ z hrubého mesačného platu môže dovoliť kúpiť 1,19 resp. 1,16 metra štvorcového nehnuteľnosti. Naopak, najmenej si zo svojho platu môže dovoliť kúpiť priemerný Bratislavčan, a to iba 0,67 metra štvorcového nehnuteľnosti. Na druhej strane je ale v Bratislave a jej okolí nižšia nezamestnanosť, a preto môže na kúpu bytu či domu pomýšľať viac ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #práca #mzda