České aerolínie chcú pilotom radikálne znížiť platy

České aerolínie chcú pilotom od budúceho roka citeľne znížiť platy. Najviac sa má zmena dotknúť skúsených kapitánov, ktorým chce vedenie znížiť plat o 30 percent.

15.10.2014 13:56
debata

Mladším pilotom má mzda klesnúť o pätinu. Mzdový poriadok vedenie aerolínií odovzdalo odborom. Tie síce znižovanie platov chápu, vadí im ale nepomer medzi znížením platov u nováčikov a u senior kapitánov a obávajú sa odchodov najskúsenejších pilotov, povedal prezident Českého združenia dopravných pilotov CZALPA Stanislav Fiala.

„Ak by skúsení piloti odišli lietať do sveta, tak bude lepšie spoločnosť zatvoriť a začať ju budovať znova na zelenej lúke,“ uviedol Fiala. V súčasnosti je výška platov medzi skúsenými a mladými pilotmi veľmi rozdielna. Kým mzda skúseného kapitána môže prekročiť 100 000 korún, začínajúci pilot dostáva zhruba polovicu. Presné informácie o platoch zamestnancov však ČSA neuvádzajú.

Hoci platy pilotov sú v českých podmienkach nadštandardné, mzdy v zavedených európskych leteckých spoločnostiach sú výrazne vyššie, uviedol Fiala s tým, že vyššie platy sú aj u dopravcov, ktorí majú potenciál naberať nových zamestnancov a pripadajú do úvahy pre českých pilotov ako alternatíva k práci v ČSA. Zhruba o polovicu viac napríklad ponúka partnerský Korean Air alebo Katar Air. U Emirates si môžu prísť na dvojnásobok platov v ČSA, uviedol Fiala.

Ľahšia možnosť odchodu pilotov k iným dopravcom sa potom odráža na rozdielnom postupe pilotov a letušiek a stevardov voči vedeniu aerolínií. Kým odbory zastupujúce palubný personál vyhlásili štrajkovú pohotovosť a teraz hlasujú aj o vstupe do štrajku, piloti žiadne obdobné kroky neplánujú, hoci letušky a stevardov podporujú, dodal šéf odborov zastupujúcich pilotov.

Vlnu protestov odborov vyvolalo oznámenie o masívnom prepúšťaní v Českých aerolíniách z konca septembra. Vtedy vedenie oznámilo zámer prepustiť 77 pilotov, 172 palubných sprievodcov a 66 technicko-hospodárskych pracovníkov kvôli vyradeniu lietadiel A320 z flotily spoločnosti. Do rokovania medzi odbormi a vedenie Českých aerolínií sa tiež vložili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a minister financií Andrej Babiš (ANO).

České aerolínie patrí medzi najstaršie aerolinky, v poslednej dobe ale mali veľké hospodárske ťažkosti, ktoré vyústili až v minuloročný predaj veľkej časti akcií firmy spoločnosti Korean Air. V roku 2010 tvorilo flotila ČSA päť desiatok lietadiel a aerolínie zamestnávali zhruba 3300 ľudí. Ku koncu tohtoročného augusta zamestnávali ČSA podľa Šabík viac ako 230 pilotov, takmer 400 palubných sprievodcov a takmer 270 pracovníkov v administratíve.

Vlani ČSA vykázali stratu 922 miliónov korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #České aerolínie