Francúzske firmy chcú nižšiu minimálnu mzdu, 1445 eur je pre nich veľa

Najväčší francúzsky zväz zamestnávateľov MEDEF v stredu vyzval vládu k radikálnym krokom, ktoré by podporili hospodársky rast a znížili chronicky vysokú nezamestnanosť.

24.09.2014 19:03
debata (20)

Francúzsko by podľa neho malo napríklad znížiť minimálnu mzdu, odstrániť obmedzenia pracovnej doby na 35 hodín týždenne, zvýšiť vek odchodu do dôchodku a zrušiť dva sviatky, píše agentúra Reuters.

MEDEF tvrdí, že tieto opatrenia, ktoré by posilnili konkurencieschop­nosť francúzskej ekonomiky, by počas nasledujúcich piatich rokov pomohli vytvoriť milión nových pracovných príležitostí. Miera nezamestnanosti vo Francúzsku v súčasnosti presahuje desať percent, v júli úrady registrovali takmer 3,5 milióna nezamestnaných.

Niektoré z návrhov zväzu už skôr unikli do médií a vyvolali veľké rozhorčenie u francúzskych odborových organizácií. Francúzsky premiér Manuel Valls preto na obe strany apeloval, aby sa nepúšťali do vzájomných „provokácií“.

Podľa agentúry Reuters nie je pravdepodobné, že by francúzska vláda väčšinu navrhovaných opatrení zaviedla. Valls minulý týždeň v parlamente vyhlásil, že neplánuje zmenu minimálnej mzdy, ani 35-hodinového pracovného týždňa.

Minimálna mzda vo Francúzsku v súčasnosti predstavuje 1445 eur mesačne. Na Slovensku minister práce Ján Richter predkladá do vlády návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 380 eur. V Českej republike sa vláda nedávno rozhodla zvýšiť minimálnu mzdu o 700 korún na 9200 korún mesačne (približne 335 eur).

20 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda