Česi zdvihnú minimálnu mzdu na 333 eur, bude pod slovenskou

Minimálna mzda v Česku sa od januára budúceho roka zvýši o 700 korún na 9200 korún (približne 333 eur), rozhodla v pondelok česká vláda. Informoval o tom český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

15.09.2014 10:55
debata

S návrhom nesúhlasili zamestnávatelia. Podľa Sobotku ale súčasná výška minimálnej mzdy neumožňuje ľuďom, ktorí za ňu pracujú, dôstojnú existenciu. Naposledy sa minimálna mzda zvyšovala o 500 korún v auguste 2013, predtým sa od roku 2007 neupravo­vala vôbec.

„Dlhodobo zastávam názor, že minimálnu mzdu treba postupne zvyšovať tak, aby plnila motivačnú úlohu v porovnaní s príjmom získavaným zo sociálnych dávok,“ uviedol Sobotka v zaslanom vyhlásení.

Pôvodne sa kabinet so zamestnávateľmi dohodol na pridaní 500 korún. V lete potom dodatočne prišiel Sobotka s návrhom, že by suma mala byť ešte o 200 korún vyššia. S tým už zamestnávatelia nesúhlasili. Takýto rast by podľa nich mohol mnohým firmám spôsobiť ťažkosti, keďže sa ešte len spamätávajú z krízy. Mohlo by tak hroziť prepúšťanie. Týka sa to napríklad kožiarskych, textilných či drevárskych podnikov. Odbory pridanie o vyššiu sumu, než sa pôvodne dohodla, uvítali.

Minimálna mzda by sa od januára podľa návrhu mala zvýšiť o 8,2 percenta. Hodinová mzda by sa zdvihla z 50,60 na 55 korún. S najnižším zárobkom by mali rásť aj najnižšie zaručené mzdy pre zamestnancov vo verejnej správe a pre tie bez kolektívnych zmlúv. Ich príjmy sa delia do ôsmich skupín podľa zložitosti práce. Teraz sa pohybujú od 8500 korún do 17 000 korún. Od januára by to malo byť od 9200 do 18 400 korún.

Zamestnávateľov by zvýšenie minimálnej mzdy o 700 korún podľa českého ministerstva práce malo vyjsť na 1,3 miliardy Kč navyše, štát potom asi na 195 miliónov Kč.

Podľa ministerstva práce a sociálnych vecí nový návrh zohľadňuje ekonomický vývoj, predpokladaný rast cien a miezd aj zámer vlády postupne zvýšiť minimálny zárobok tak, aby sa blížil 40 percentám priemernej mzdy. Podľa ministerstva patrí česká minimálna mzda v EÚ k najnižším. Osem štátov dvadsaťosmičky najnižší zárobok vôbec nemá stanovený.

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Česko