Britom rastie ekonomika, platy nie

Britská ekonomika síce zažíva rast, v II. štvrťroku až o 3,2 %, vývoj miezd ale nedáva príliš uspokojivý obraz. Rast miezd je v Británii na najnižšej úrovni v zaznamenanej histórii, čo je od roku 2001. Ako poznamenáva server New Statesman, väčšina voličov neočakáva, že by sa situácia zlepšila.

15.08.2014 10:58
debata

Keď v tomto roku porovnali rast miezd s rastom inflácie, vyhlasovali niektorí, že „kríza životných nákladov“ sa končí. Britskí konzervatívci potom tvrdili, že mzdy sú „oneskoreným ukazovateľom“ a že vyššia produkcia sa následne premietne aj do výšky platu.

Minister financií a konzervatívec George Osborne po zverejnení údajov o HDP vlani v októbri poznamenal, že „ak Británia porastie, porastú aj financie britských rodín“. Najnovšia štatistika ale ukazuje pravý opak. Celková mzda klesla medzi aprílom a júnom nominálne o 0,2 percenta, zatiaľ čo inflácia predstavovala 1,9 percenta.

Pokles má čiastočne na svedomí odklad výplaty bonusov v súvislosti so zmenou daní. Aj bez týchto bonusov ale bežný plat vzrástol len o 0,6 percent, čo je o 1,3 percenta menej ako miera inflácie. Je však potrebné poznamenať, že reálne mzdy nie sú to isté, čo životné náklady, upozorňuje New Statesman.

Svetlou stránkou je výrazný nárast pracovných miest. Nezamestnanosť klesla o 132 000 na celkový počet 2,08 milióna ľudí, a miera nezamestnanosti sa tak dostala na 6,4 percenta. Ide pritom o jej najnižšiu mieru od posledného štvrťroku 2008. Zamestnanosť sa zvýšila o 167 000 na celkových 30,6 milióna, a pohybuje sa okolo 73 percent. Dotkla sa takmer rekordnej hodnoty 73,1 percenta, kde bola vo februári 2005.

Avšak ako už labouristi dlho upozorňujú, mnohí sa nachádzajú v pasci nízkych príjmov a nekvalifikovaných pracovných miest. So svojimi mzdami teda nie sú schopní dosiahnuť primeranú životnú úroveň.

Zverejnené údaje nezahŕňajú osoby samostatne zárobkovo činné, ktoré sú zodpovedné za takmer polovičný nárast zamestnanosti v poslednom roku. Ich mzdy však klesajú ešte výraznejším tempom.

Keď HDP rastie, a mzdy nie, u mnohých to vzbudzuje dojem, že lepšie to nebude. Pre konzervatívcov je znepokojujúci prieskum verejnej mienky, ktorý iniciovali labouristi. Ukazuje, že s rýchlejším rastom ekonomiky sa voliči začínajú zaoberať otázkami, ako je napríklad životná úroveň, na ktorej si práve labouristi zakladajú. Do pozadia však ustupujú témy ako je deficit verejných financií, ktorý je zase dôležitý pre konzervatívcov.

Do volieb v Británii zostáva už len deväť mesiacov a ministrovi Osborneovi pomaly dochádza čas potrebný na to, aby ekonomické zisky dokázal premeniť na politické.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #Veľká Británia