Práca na Považí pre 600 ľudí

V Považskej Bystrici by malo do dvoch rokov vzniknúť až 600 nových pracovných miest. Nevytvorí ich nejaký nový investor, stovky pracovníkov by mali zamestnať fabriky, ktoré už v meste pôsobia a idú rozširovať výrobu. Takýto rozvoj tu prichádza prvýkrát od vypuknutia krízy z roku 2008.

24.07.2014 06:30
IMC Slovakia, Považská Bystrica Foto: ,
Spoločnosť IMC Slovakia v Považskej Bystrici – Šebešťanovej dokončuje novú montážnu halu. Považskobystrické fabriky vytvoria v najbližších dvoch rokoch 600 nových pracovných príležitostí.
debata (8)

Považská Bystrica, pre ktorú bola v minulosti typická strojárska výroba, má v súčasnosti tri priemyselné areály. Najstarší je v bývalých Považských strojárňach, ďalšie dva vznikli v miestnych častiach Považské Podhradie a Šebešťanová. Najprogresívnejšie sa rozvíjajúci je momentálne priemyselný areál v Šebešťanovej, v miestach, kde kedysi malo svoj dvor jednotné roľnícke družstvo.

„V tomto areáli spoločnosti IMC a Rademaker pristavujú momentálne 4 000 štvorcových metrov podlahovej plochy a pripravuje sa ešte ďalšia veľká investícia spoločnosti Desma. Vo všetkých považskobystrických priemyselných areáloch v najbližších dvoch rokoch by malo pribudnúť 600 pracovných miest. Okrem toho v meste pribudnú dve nové obchodné centrá, kde vzniknú desiatky ďalších pracovných príležitostí,“ vraví Karol Janas, primátor Považskej Bystrice.

Spoločnosť Desma sa zameriava na výrobu vstrekovacích strojov pre automobilový a elektrotechnický priemysel, Rademaker vyrába stroje na prípravu potravín napríklad z lístkového alebo chlebového cesta, IMC Slovakia vyrába stroje a linky pre rôzne priemyselné odvetvia. Zameriava sa hlavne na baliaci sortiment pre potravinárske produkty, výrobu a spracovanie drôtu či gumárenský priemysel.

„Ak chceme vyhovieť požiadavkám trhu, jednou z podmienok je investovať do technológií, strojov, ale aj do výrobných priestorov. Teraz potrebujeme hlavne rozšíriť priestory, kde budeme vykonávať montáž. S náborom nových pracovníkov sme začali ešte predtým, ako sme začali stavať túto halu. Plánujeme ju dať do prevádzky za dva až tri týždne,“ spresnil Ľubomír Huliaček, operatívny riaditeľ IMC Slovakia.

Spoločnosť IMC je jednou z mála, kde je 100–percentný slovenský kapitál. Nových pracovníkov si hľadá vlastnými silami. Podľa Ľubomíra Huliačka sa jej to zatiaľ darí, ale na trhu práce cíti nedostatok strojárskych profesií.

„Ľudí s touto profesiou je málo. Zamestnávatelia čakajú aj na absolventov škôl, ktorí doplnia tento defi cit. Potrebujú hlavne pracovníkov na CNC stroje (počítačom riadené obrábacie stroje). Chýbajú stále aj zvárači, klampiari, frézari, lakovači a zámočníci. Tých hľadajú nielen slovenskí zamestnávatelia, ale aj v zahraniční, hlavne v Česku. Úrad práce nedokáže vyhovieť ani požiadavkám zamestnávateľov z regiónu, nie ešte zahraničným,“ dodala Miroslava Jurdíková z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Považskej Bystrici.

V okrese Považská Bystrica je momentálne asi 11–percentá miera nezamestnanosti. Úrad práce má vo svojej evidencii 3 619 uchádzačov o zamestnanie. Investičné aktivity v meste sa zvýšili najmä po dobudovaní diaľnice, ktorá zjednodušila prístup do Považskej Bystrice.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Považská Bystrica