Europarlament: Nezamestnanosť mladých je nevídaná

Problematika vysokej nezamestnanosti mladých ľudí opätovne zamestnáva Európsky parlament (EP). Podľa posledných údajov je v EÚ bez práce 5,3 milióna ľudí vo veku od 16 do 25 rokov. Parlament volá po silnejších opatreniach na boj proti nezamestnanosti mladých.

17.07.2014 14:12
debata (9)

„Nezamestnanosť mladých dosiahla nevídanú úroveň, a to v priemere 23 % v EÚ, pričom miera nezamestnanosti v niektorých členských štátoch je vyššia než 50 %,“ konštatuje EP v uznesení, ktoré schválil vo štvrtok. Európsku komisiu vyzval, aby navrhla zavedenie minimálnych noriem týkajúcich sa kvality učňovskej prípravy, dôstojnej mzdy pre mladých ľudí a prístupu k službám zamestnanosti.

Podľa Európskeho parlamentu by sa na národnej úrovni mali zaviesť také opatrenia, ktoré by zamedzili predčasnému ukončovaniu školskej dochádzky. Zároveň vyzval členské štáty, aby využívali Európsky sociálny fond alebo program Erazmus plus na financovanie širších projektov pre mladých ľudí.

V oblasti trhu práce by sa krajiny zase mali zamerať na sektory, ktoré majú rastový potenciál, preto by v rámci vzdelávania mali uprednostňovať odvetvia vied, technológií, inžinierstva a matematiky.

„Tvorbu nových pracovných miest by mali podporiť prostredníctvom odstránenia zbytočnej administratívnej záťaže a byrokracie v prípade samostatne zárobkovo činných osôb, mikropodnikov a MSP, zaviesť priaznivé daňové politiky a vytvoriť priaznivejšie prostredie pre súkromné investície,“ konštatuje parlament v uznesení.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mladí #Europarlament #nezamestnosť