Nemci majú minimálnu mzdu, Sasi boli proti

V Nemecku bude od budúceho roku zavedená minimálna mzda vo výške 8,50 eura za hodinu.

11.07.2014 13:58
debata (5)

V piatok sa pre ňu vyslovila Spolková rada, už minulý týždeň zákon podporil Spolkový snem. V komore nemeckého parlamentu, v ktorej zasadajú zástupcovia vlád spolkových krajín, v piatok proti minimálnej mzde hlasovalo iba Sasko, ktoré sa obáva lacnej konkurencie zo susedného Česka a Poľska.

Saský minister hospodárstva Sven Morlok vyjadril presvedčenie, že zavedenie minimálnej mzdy bude znamenať zánik pracovných miest. V spolkových krajinách bývalej komunistickej Nemeckej demokratickej republiky boli doteraz platy v rade odvetví pod teraz stanovenou hranicou 8,50 eura, takže pre zamestnávateľa bude nová norma znamenať zvýšenie nákladov.

Morlok sa tiež obáva, že predovšetkým v oblasti maloobchodu a služieb budú saskej firmy po zavedení minimálnej mzdy v nevýhode oproti podnikateľom zo susedného Česka a Poľska, kde sú platy nižšie. V Českej republike predstavuje minimálna mzda 50,60 Kč za hodinu (menej ako dve eurá na hodinu).

Už od predstavenia vládneho návrhu na zavedenie minimálnej mzdy zaznievali z nemeckého hospodárstva obavy, že opatrenie ohrozí pracovné miesta v málo platených odvetviach. Podľa sociálnej demokracie (SPD), ktorá presadila tento návrh do koaličnej zmluvy s konzervatívnou úniou CDU/CSU, je však zavedenie minimálnej mzdy nutné k zastaveniu sociálnych rozdielov v zamestnanosti.

V Nemecku, na rozdiel od väčšiny krajín Európskej únie, doteraz zákon výšku minimálnej mzdy neurčoval. Najnižšie platy určovali v niektorých odvetviach dohody odborov so zamestnávateľskými zväzmi. Úroveň minimálnej mzdy sa tak líšila podľa odborov i podľa spolkových krajín. Nemecko sa bránilo zavedeniu minimálnej mzdy, pretože to považovalo za politické zasahovanie do rokovaní o mzdách medzi odbormi a zamestnávateľmi.

Nový zákon zahŕňa niekoľko výnimiek, ktoré majú uľahčiť prechod k novému systému. Niektoré sektory budú mať na zavedenie minimálnej mzdy dva roky. Nižšiu mzdu môžu mať za určitých podmienok tiež niektoré skupiny, ako krátkodobí stážisti, sezónni pracovníci, mladší ako 18 rokov alebo dlhodobo nezamestnaní počas šiestich mesiacov od nástupu do práce.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Nemecko