Odborári piatich krajín sa radili ako na Amazon

Odborári z piatich krajín vrátane Českej republiky sa zišli v stredu a vo štvrtok v Nemecku, aby tam diskutovali o koordinácii akcií za zlepšenie pracovných podmienok v internetovej maloobchodnej spoločnosti Amazon.

03.07.2014 23:11
debata (3)

Stretnutie usporiadal nemecký odborový zväz Verdi, ktorý vlani zorganizoval sériu štrajkov v nemeckých distribučných centrách Amazonu. Okrem odborárov z Nemecka a ČR sa ho zúčastnili aj zástupcovia odborov z Poľska, Británie a USA.

„Medzinárodná solidarita a cezhraničnú sieť odborových zväzov posiela Amazonu dôležitý signál. Je nevyhnutné presadiť lepšie pracovné podmienky pre zamestnancov Amazonu v Nemecku a na ďalších miestach,“ uviedla členka vedenia zväzu Verdi Stefanie Nutzenbergerová. Hovorkyňa zväzu dodala, že účastníci sa často zhodli v sťažnostiach na Amazon, vrátane výšky platu, úlohe odborov na pracovisku a stresu pracovníkov pre dlhé pracovné zmeny.

Amazon sa podľa agentúry Reuters k správe o rokovaniach odborárov zatiaľ nevyjadril. Zväz Verdi vlani zorganizoval niekoľko štrajkov, aby prinútil zvýšiť platy zamestnancom Amazonu v logistike, čo firma opakovane odmietala. Nemeckých odborárov podporili aj zamestnanci distribučného centra pri francúzskom Lyone.

Amazon teraz plánuje postaviť tri nové logistické centrá v Poľsku a dve v Českej republike. To vyvolalo špekulácie, že by sa mohol pokúsiť presunúť pracovné povinnosti nemeckých zamestnancov do iných krajín. Zväz Verdi z tejto hrozby zatiaľ obavy nemá, pretože by to pre Amazon znamenalo výrazné spomalenie dodávok, ale ak by k tomu došlo, mohol by koordinovať postup s kolegami v Poľsku a Česku, dodala hovorkyňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Amazon