Firmy privítali zníženie odvodov pre málo zarábajúcich

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) víta myšlienku zníženia odvodového zaťaženia nízkopríjmových zamestnancov.

30.06.2014 19:16
debata (9)

„Je to krok správny smerom. Dôležité bude číselné nastavenie,“ uviedol prezident AZZZ Rastislav Machunka. Za správny krok tiež považuje aj daňové zvýhodnenie výskumu a vývoja a podporu praktického vzdelávania. Pozdáva sa mu aj zavedenie dočasného súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi. Opatrenia, ako sú zvýšenie vianočného príspevku časti penzistov, či bezplatná vlaková doprava pre študentov, označil šéf AZZZ za opatrenia politického charakteru, ktoré nemá význam komentovať.

Zamestnávatelia by si však podľa Machunku vedeli predstaviť oveľa efektívnejšie opatrenia, ktoré možno nie sú politicky zaujímavé, ale dokážu zlepšiť ekonomiku. „Ide o sľúbené zníženie sadzby dane z príjmu právnických osôb,“ povedal. Upozornil, že sa uvažovalo aj o zrušení zdravotných odvodov z dividend, " To je absolútne neefektívne a znamená len to, že sa skôr toto opatrenie obchádza a efekt príjmu tam nie je," dodal.

Aj odborári vítajú sociálno-ekonomický balíček Smeru-SD. „Každý jeden krok, ktorý pomôže ľuďom a hlavne nízko zarábajúcim, je pre nás prínosom,“ povedal šéf Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár. Všetky predstavené opatrenia podľa neho vo štvrtok zanalyzuje Rada predsedov odborových zväzov KOZ SR.

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták však poukázal na to, že hlavným záväzkom Slovenska je konsolidácia verejných financií. „Akýkoľvek balíček pripravených opatrení musí brať ohľad v prvom rade na stav verejných financií,“ zdôraznil. RÚZ bude preto podľa neho najviac zaujímať dopad balíčka na verejné financie a konkurencieschop­nosť podnikateľského prostredia.

Zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami, či cestovanie vlakom pre študentov zdarma. To sú niektoré opatrenia na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré predstavil predseda Smeru-SD Robert Fico na sobotňajšom pracovnom sneme strany.

Smer chce zvýšiť minimálnu mzdu od nového roku. Podľa Fica má ísť o historicky najvyšší percentuálny nárast čistej minimálnej mzdy, ktorý v praxi bude znamenať 13. plat pre ľudí s najnižším príjmom. Ako druhý bod Fico ohlásil zníženie odvodov pre ľudí v kategórii nízkych a stredných príjmov. „Opatrenie sa dotkne približne 800-tisíc zamestnancov,“ uviedol. Ďalším bodom balíčka je zavedenie minimálneho dôchodku. „Tí, ktorí pracovali a platili si sociálne odvody, musia mať garantovaný minimálny dôchodok,“ vravel predseda Smeru. Opatrenie sa má vzťahovať aj na súčasných dôchodcov. Fico avizoval aj zvýšenie vianočného príspevku.

Súčasťou predstaveného balíčka je aj dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi. „Chceme, aby ľudia mali motiváciu pracovať,“ povedal šéf kabinetu s tým, že by išlo o dočasné poskytovanie dávky v hmotnej núdzi aj po nástupe do pracovného pomeru. Fico ohlásil aj zníženie ceny plynu. „V priebehu rokov 2015 až 2016 sumárne klesne cena plynu pre domácnosti o dvojciferné číslo,“ vyhlásil Fico. Smer-SD sa chystá ďalej rozšíriť kapacity jaslí a škôlok, a to od septembra tohto roku. „Chceme, aby predškolské zariadenia mohla navštevovať drvivá väčšina detí,“ povedal. Ľuďom, ktorí dochádzajú vlakom za prácou, by mali dostať od nového roku zľavu na úrovni 50 percent. Ďalším opatrením majú byť vlaky pre študentov a dôchodcov zdarma. Týkať sa to má študentov základných, stredných aj vysokých škôl ako aj dôchodcov všetkých vekových kategórií, platiť by mala zmena od 17. novembra tohto roku. Fico ohlásil aj rozšírenie študentských odvodových úľav pri práci na dohodu. Od nového roku by sa tak mal zvýšiť mzdový limit zo 159 na 200 eur pre študentov pri dohodách o brigádnickej prá­ci.

Fico prisľúbil od 1. septembra 2014 aj zvýšenie príspevku asistentom zdravotne postihnutých v školách. Sľúbil, že sa výrazne zvýši objem peňazí na asistentov pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. To má vytvoriť aj nové pracovné miesta pre nezamestnaných absolventov vysokých škôl. Vláda má od 1. januára 2016 podporiť praktické vzdelávanie. To znamená, že pri poskytnutí praxe pre žiakov odborných škôl získa zamestnávateľ daňové zvýhodnenie. Má sa tak zvýšiť motivácia zamestnávateľov poskytovať odbornú prax. Už od 1. septembra má vláda podporiť technologické start-upy. Bude to záväzný plán pre vládu a NR SR. „Konkrétne prevedenie budeme konzultovať so sociálnymi partnermi. Sociálny dialóg sme považovali a budeme považovať za pracovnú metódu,“ hovoril Fico. Na sneme Fico ohlásil aj daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja a tiež možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #minimálna mzda #zamestnanie