České firmy ľuďom doprajú, takmer polovica je za zvýšenie minimálnej mzdy

Takmer 46 percent podnikateľov a firiem v Česku si myslí, že by sa mala minimálna mzda zvýšiť nad súčasnú úroveň 8500 českých korún. Viac ako štvrtina je pre jej výrazné zvýšenie.

06.04.2014 18:08
debata (2)

Na terajšej úrovni by minimálnu mzdu zachovala tretina podnikov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila ČSOB medzi 500 malými a strednými podnikmi. Podľa prieskumu TNS Aisa, ktorého výsledky zverejnila Česká televízia, súhlasí so zvýšením minimálnej mzdy 82 percent ľudí.

„Kladný postoj k zvýšeniu minimálnej mzdy určite ovplyvňuje aj skutočnosť, že ju vypláca len asi každý ôsmy podnik,“ komentoval výsledky prieskumu riaditeľ útvaru firemné bankovníctvo ČSOB Petr Manda. Znížiť minimálnu mzdu by odporučilo päť firiem zo sto. Ich podiel je tak výrazne nižší ako podiel firiem, ktoré by minimálnu mzdu úplne zrušili (15 percent).

Medzi opatreniami na podporu zamestnanosti firmy najčastejšie súhlasili so zvýhodňovaním pri zamestnávaní zdravotne postihnutých. S finančnou či daňovou podporou tohto opatrenia súhlasilo deväť z desiatich oslovených podnikov. Len o niečo menej (85 percent) by privítalo podporu zamestnávania čerstvých absolventov škôl.

Takzvaný kurzarbeit, keď firmy v problémoch skrátia zamestnancom úväzok, vzdelávajú ich a zvyšok mzdy hradí štát alebo európske fondy, podporuje 70 percent podnikateľov. Najmenší súhlas získalo zvýhodňovanie zdieľaných pracovných miest (52 percent).

Sociologička Eva Králová z TNS Aisa povedala ČT, že pre zvýšenie minimálnej mzdy v Česku sú najviac ľudia, ktorých sa to môže osobne týkať. Ide hlavne o ľudí so základným vzdelaním alebo stredným vzdelaním bez maturity. Medzi zástancov zvýšenia minimálnej mzdy podľa nej patria jednoznačne voliči ľavice, najmä priaznivci KSČM. Z nich je 70 percent úplne presvedčených, že ide o správny krok. Naopak, len 18 percent voličov TOP 09 si myslí, že zvyšovanie minimálnej mzdy je správne rozhodnutie. Iba šesť percent ľudí odpovedalo, že určite nesúhlasí s jej zvýšením.

Ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová Tominová povedala v Českej televízii v Otázkach Václava Moravca, že v súčasnej dobe začína hovoriť so zamestnávateľmi o navýšení minimálnej mzdy o 500 korún. Zdôraznila, že chce, aby na zvýšení bola zhoda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #minimálna mzda #Česko