Odborári v bratislavskom Volkswagene vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Odborári v bratislavskej automobilke Volkswagen v piatok ráno vyhlásili štrajkovú pohotovosť.

21.03.2014 13:14
debata (3)

Šéf tamojších odborárov Zoroslav Smolinský priznal, že si týmto krokom chceli zlepšiť vyjednávaciu pozíciu pred rokovaniami s manažmentom. Tie už po troch mesiacoch neúspešných vyjednávaní o platoch pokračujú za účasti sprostredkovateľa. „Vyhlásili sme ju aj preto, aby zamestnanci vedeli, že to nie je jednoduché a že sa, aj keď nie radi, pripravujeme aj na najhorší variant,“ povedal Smolinský.

Prvé kolo vyjednávania s manažmentom cez sprostredkovateľa sa uskutočnilo v piatok doobeda, nič zásadné sa však zatiaľ nedohodlo. „Bola to iba taká rekapitulácia,“ povedal Smolinský. Ďalšie rokovanie sa má uskutočniť budúci týždeň v stredu. „V stredu to bude dôležitejšie,“ skonštatoval šéf odborárov, podľa ktorého pravdepodobnosť vyhlásenia ostrého štrajku ukážu ďalšie týždne. „Uvidíme, či budú mať rokovania pred sprostredkovateľom nejaký význam. Pokiaľ tam uvidíme posun, tak budeme veľmi radi a pravdepodobnosť ostrého štrajku sa bude percentuálne znižovať. Ale ak neuvidíme po pár kolách žiaden posun, tak sa tá pravdepodobnosť bude zvyšovať,“ uzavrel Smolinský. Vedenie automobilky spor až do ukončenia kolektívnych vyjednávaní nekomentuje.

Odborárom sa nepáči predovšetkým návrh manažmentu podniku na štvorpercentné zníženie platov a krátenie pracovných zmien. Automobilka údajne argumentovala tým, že modernizuje a bude modernizovať linky. Odborári naopak od vedenia automobilky požadujú šesťpercentné zvýšenie platov, pôvodne chceli pridať takmer sedem percent. Priemerná mzda v automobilke sa v roku 2012 pohybovala okolo úrovne 1 540 eur. Okrem zvýšenia mzdových taríf žiadajú odborári aj predĺženie prestávky, či navýšenie percent do dôchodkového doplnkového sporenia. Smolinský však pripustil, že by svoje požiadavky mohli zmierniť.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V súčasnosti v Bratislavskej fabrike vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Odbory #Volkswagen