Odbory a vedenie VW Bratislava sa nedohodli

Odborári slovenskej dcéry nemeckej automobilky Volkswagen v piatok zastavili kolektívne vyjednávanie s vedením spoločnosti.

14.03.2014 15:29
debata (5)

Vedenie automobilky neakceptovalo žiaden predložený návrh, uviedol šéf odborov Zoroslav Smolinský.

„Znamená to, že dnešným dňom sme zamestnávateľovi poskytli zoznam sprostredkovateľov. V tomto období je priestor, aby zamestnávateľ dal nejakú ponuku, ktorá by bola v prospech zamestnancov,“ konštatoval Smolinský s tým, že odborári sú otvorení diskusii.

V pondelok by sa podľa odborového predáka malo vedenie automobilky vyjadriť, ktorého sprostredkovateľa navrhuje. „Potom sa takisto musíme na tom sprostredkovateľovi dohodnúť,“ spresnil. Zároveň však dodal, že situácia vo Volkswagen Slovakia nevyzerá vôbec dobre. Podrobnosti k možnému štrajku šéf odborov bližšie nešpecifikoval.

Rokovania zástupcov zamestnancov s vedením automobilky začali v januári tohto roka. Okrem iného odborári žiadajú navýšenie mzdových taríf, predĺženie prestávky, navýšenie percent do dôchodkového doplnkového sporenia. „Všeobecne každý jeden bod, ktorý odborová organizácia navrhla, bol podnetom na zlepšenie podmienok zamestnancov Volkswagen Slovakia,“ uzavrel Smolinský.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia, a.s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V súčasnosti v Bratislavskej fabrike vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Volkswagen