Ľudí bez práce ubúda, ponúk je viac

Rady nezamestnaných by sa mali tento rok zredukovať asi o 7-tisíc ľudí bez práce. Vyplýva to z najnovšieho odhadu Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

08.02.2014 07:35
debata (5)

Nezamestnanosť, ktorá zasahuje asi 380-tisíc Slovákov, má klesnúť z vlaňajších 14,3 percenta na 14 percent a postupne sa následne má do roku 2017 znížiť takmer na 11 percent.

Predpokladom na to má byť tohtoročný 2,3-percentný rast ekonomiky postavený najmä na exporte do zotavujúcej sa eurozóny. Slovensko je ťahané najmä Nemeckom. Niektoré personálne agentúry sú vo svojich odhadoch ešte optimistickejšie.

„Očakávame rast zamestnanosti približne o jedno percento, čo by mohlo priniesť aj mierny pokles miery nezamestnanosti,“ hovorí Luboš Sirota, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ personálnej agentúry McROY. „Situácia na trhu práce vyzerá oproti vlaňajšku optimistickejšie aj z nášho pohľadu. Oproti minulému roku stúpol počet inzerátov v januári 2014 o 11 percent. Rastúci trend v medziročnom počte ponúk vidíme už posledných päť mesiacov,“ potvrdzuje Ivana Molnárová, generálna riaditeľka spoločnosti Profesia. Najviac ponúk je v Bratislave, najmenej v Prešove.

Zamestnávatelia dlhodobo potrebujú najmä IT špecialistov, elektrikárov, zváračov, operátorov CNC strojov či vodičov vysokozdvižných vozíkov. Aj po týchto ľuďoch bude dopyt v tomto roku.

Pomôcť by mal aj európsky projekt Záruky pre mladých. Na základe neho by mali mladí do 25 rokov do štyroch mesiacov od svojho príchodu do evidencie nezamestnaných dostať pracovnú ponuku, rekvalifikáciu či iné vzdelávanie. Na tento projekt Brusel posiela Slovensku v tomto roku 200 miliónov eur.

„Výsledky zo zahraničia hovoria o tom, že iniciatíva bola úspešná. Portugalsko vyčlenilo 143 miliónov eur a zamestnalo 90-tisíc mladých ľudí. Získali stáže v hospodárskych odvetviach a ich zamestnávateľ mal od štátu preplácané príspevky do sociálneho zabezpečenia,“ opisuje konateľ personálnej agentúry AuJob Peter Ulbrik. Na Slovensku vlani vďaka tomuto projektu našlo prácu 17-tisíc ľudí do 29 rokov, projekt podporuje aj Nemecko.

Podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Petra Goliaša však existuje riziko, že veľká časť týchto miest po ukončení dotácií zanikne. „Odporúčame skôr zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky, ktorá by odľahčila ľudí s nízkymi príjmami, plynulejšie krátenie sociálnych dávok pri raste legálneho príjmu či pravidelné sledovanie a zverejňovanie platov, ako aj miery nezamestnanosti absolventov stredných škôl a naviazanie financovania škôl na tieto indikátory,“ dodal Goliaš.

IFP očakáva, že v dôsledku priaznivejšej situácie na trhu práce a nižšej inflácie by sa mal rast reálnych miezd v tomto roku zrýchliť na 1,7 percenta. Ceny totiž v tomto roku porastú pomalšie. Očakávaný medziročný rast spotrebiteľských cien je len na úrovni 0,8 percenta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť