Rakúšania a Nemci núkajú prácu 500 Slovákom

Neporovnateľne vyššie platy a malá vzdialenosť lákajú Slovákov zamestnať sa v Rakúsku a Nemecku.

19.10.2013 09:30
Rakúsko, Nemecko, práca, pracovná burza Foto: ,
Záujem o prácu v Rakúsku a Nemecku bol veľký, na 2 ročníku pracovnej a informačnej burzy v Bratislave sa zišli tisícky ľudí z celého Slovenska.
debata (24)

U najbližších susedov sa najviac uplatnia opatrovateľky, no záujem je aj o našich IT špecialistov či lekárov. Sedemnásť firiem a inštitúcií z Rakúska a Nemecka vo štvrtok ponúkalo na 2. ročníku pracovnej a informačnej burzy v Bratislave ľuďom z celého Slovenska stovky zaujímavých pracovných pozícií.

Podľa manažérky siete Európskych služieb zamestnanosti (Eures) Ivany Valkovičovej majú rakúske a nemecké firmy o Slovákov veľký záujem.

„Minulý rok sme vďaka prvému ročníku pracovnej burzy umiestnili do Rakúska a Nemecka 121 ľudí. Zamestnávatelia sú so Slovákmi spokojní a sú vďační, že zaplnia pracovné miesta, ktoré dlhodobo nemôžu obsadiť pre nedostatok vlastných pracovníkov,“ hovorí Valkovičová.

Slovákom ponúkajú prácu najmä v hotelierstve, opatrovateľských službách a drevovýrobe, ale aj v zdravotníctve či informatike. Tento rok majú voľných okolo 500 pracovných miest a Valkovičová očakáva, že sa im podarí naplniť minimálne rovnaký počet ako minulý rok.

Burzu spolu so sieťou Eures zorganizovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Podľa Valkovičovej je záujem o prácu obojstranný. „Naši uchádzači majú po Veľkej Británii a škandinávskych krajinách najväčší záujem o prácu práve v Nemecku a Rakúsku. Ide aj o sezónne práce, napríklad počas zimnej sezóny v rakúskych hoteloch, ale poväčšine ponúkame riadne pracovné miesta,“ spresňuje.

Prvý ročník burzy počas celého dňa navštívilo viac ako 1 300 záujemcov tento rok je podľa nej číslo podobné.

Bratislavčan Patrik (30) pracuje už dlhšie v štátnej správe a pociťuje čoraz väčšiu nespokojnosť. „Minimálna mzda v Rakúsku je okolo 1 380 eur a u nás len 350 eur. To je aj dôvod, prečo som prišiel. Chcem zmeniť povolanie a Rakúsko je relatívne blízko, takmer na skok,“ vysvetľuje. Žiť v zahraniční si nevie kvôli manželke vôbec predstaviť. Záujem má o akúkoľvek prácu, podmienkou je, aby bola čo najbližšie k Bratislave.

Anežka z Trnavy (52) bola zvedavá, či aj v zahraničí je taký problém zamestnať sa vo vyššom veku. „Keď má človek po päťdesiatke, na 99 percent si u nás už neškrtne. Som nezamestnaná už dlhšie a lákalo by ma robiť opatrovateľku v Rakúsku, ktoré je hneď tu za rohom. Podľa ponúk sa mi zatiaľ zdá, že problém nájsť si prácu tam až taký veľký nebude,“ hodnotí. Nemčinu ovláda, rada by sa v nej však ešte viac zdokonalila.

Záujemcovia o prácu v oboch krajinách by sa mali po nemecky vedieť dohovoriť aspoň na nižšej úrovni. Ak ide o odborné pozície, ako IT technik či lekár, vyžaduje sa už vyšší stupeň nemčiny. Podľa zástupcu Centrály pre sprostredkovanie práce v Bonne Matthiasa Rauta Slováci problém s jazykovou bariérou nemajú.

„Už keď sa hlásia na určité pracovné pozície, vedia, že znalosť nemčiny je podmienkou. Sú veľmi pracovití, vzdelaní a nadšení pre prácu v Nemecku, preto ich tak radi obsadzujeme na naše pozície,“ hovorí Raut.

Čerstvá absolventka vysokej školy Viktória z Humenného nemčinu ovláda, chcela by ju však ešte zdokonaliť. „Popri tom je mojou hlavnou motiváciou aj plat, ktorý je neporovnateľne vyšší než u nás. Tu si už dlhšiu dobu nemôžem prácu nájsť, nič ma tu nedrží,“ vraví. S prácou v Nemecku už má skúsenosti, keďže popri štúdiu počas letných prázdnin pracovala ako chyžná v hoteli. Vyštudovanej odborníčke na verejnú správu na pracovnej oblasti nezáleží. Možnosť zdokonaliť si cudzí jazyk a dobrý plat sú pre ňu prvoradé.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nemecko #Rakúsko #burza práce