Benefity v práci ubudli, najpopulárnejšie sú gastrolístky

Zamestnanci dostávajú v práci menej benefitov, ako tomu bolo v uplynulom roku. Dôvodom má byť horšia ekonomická situácia firiem.

04.09.2013 12:53
čína, čínske jedlo, strava, paličky, ázijská... Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Väčšina zamestnancov na Slovensku však dostáva od svojho zamestnávateľa aspoň jeden benefit. Najčastejším z nich sa v tomto roku stali stravné lístky, ktoré poskytuje 96 % firiem na Slovensku, vlani si prvenstvo držal firemný mobil. Vyplýva to z prieskumu ING (časť pre poistenie a dôchodky), ktorý uskutočnila na prelome júla a augusta tohto roku, pričom sa ho zúčastnilo sto spoločností.

Medzi najposkytovanejšie výhody v tomto roku, patrí okrem stravných lístkov ešte pitný režim, ktorý svojim pracovníkom zabezpečuje 91 % spoločností. Trojicu najčastejších benefitov uzatvára mobilný telefón, ktorý poskytuje 84 % firiem. „Najviac spomedzi benefitov narástol pitný režim, medziročne viac o 6 percentuálnych bodov a 13. plat,“ konštatuje ING.

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, aj napriek horšej ekonomickej situácii, poskytuje aj v tomto roku ako benefit doplnkové dôchodkové sporenie viac ako 60 % firiem. Pre porovnanie v susednej Českej republike zabezpečuje rovnaký dôchodkový benefit 68 % spoločností.

„U našich českých susedov existuje legislatívna možnosť odpočtu zo základu dane nielen pre zamestnávateľa, ale aj pre zamestnanca. A okrem týchto daňových výhod, je tu aj štátny príspevok, čo na Slovensku úplne absentuje,“ uviedol výkonný riaditeľ pre dôchodky a firemný obchod ING Juraj Dlhopolček. Podľa neho je však pravdepodobné, že pre pripravované zmeny v treťom pilieri bude aj na Slovensku rásť motivácia zamestnávateľov ponúkať tento benefit.

Firmy očakávajú, že aj v nadchádzajúcom roku budú zachované nimi ponúkané výhody na dnešnej úrovni.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #benefity #gastrolístky