Pracuj viac za menej, znie vo fabrikách

Rast výroby sa najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou len minimálne premieta do zvyšovania platov.

11.07.2013 12:00
Práca, profesia, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (119)

Ľudia pracujúci v továrňach sa musia vyrovnať so zvyšovaním pracovných noriem a výrobou na hrane technologických postupov. Sú aj prípady neplatenia miezd, ako sa aktuálne stalo v Jaklovciach na východe krajiny.

„Je kríza, nemôžeme si dovoliť viac. Ak sa vám nepáči, môžete odísť. To sú hlavné argumenty na nezvyšovanie platov v mnohých slovenských podnikoch,“ povedal Pavol Adámek z odborového zväzu Kovo. Firmy upozorňujú, že v kríze nikdy nevedia odhadnúť, kedy im začne klesať odbyt, prepúšťanie ľudí je rizikové, lebo v prípade zvýšených zákaziek by nemal kto vyrábať, a tak je logicky najvyšší tlak na nezvyšovanie platov.

„Dnes je celosvetový tlak na efektívnosť, čo znamená vyrábať viac bez použitia pracovnej sily, ktorá pýta stále vyšší plat,“ povedal Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu. Ten zároveň upozorňuje, že v celosvetovej konkurencii vysoký ekonomický rast dosahujú len ekonomiky s lacnou pracovnou silou, ako je Čína, India či Brazília. „Spor o tom, aké ma byť zvyšovanie platov, tu bude vždy,“ skonštatoval Borgula.

Ďalším bodom častých sporov v podnikoch sú neprestajne sa zvyšujúce pracovné normy. „Zo zákona síce odbory musia súhlasiť so zvyšovaním pracovných noriem, ale firmy sa vyššiu výrobu snažia dosiahnuť cez zvýšené ciele firmy, pri ktorých už súhlas odborov nepotrebujú,“ priblížil Adámek. Problémom tiež je, že v prípade nesúhlasu odborov so zvyšovaním noriem, musí o zvýšení či nezvýšení noriem rozhodnúť Inšpektorát práce, ktorý má odborníkov najmä na dodržiavanie Zákonníka práce.

„Tiež sa stane, že ak normovači vo firme nastavia z pohľadu firmy nízke normy, príde externá firma, ktorá sa majiteľa rovno opýta, aký výsledok jej má vyjsť,“ dodal Adámek. Zamestnávatelia sa tiež bránia vzniku odborovej organizácie vo svojej firme. Aktuálne sa tak deje v strojárskej firme sídliacej v Bánovciach nad Bebravou. Zamestnávateľ sa tam bráni zubami-nechtami, keď ľuďom hrozí zrušením vyplácania odmien, ak vo firme založia odbory.

O podobnom probléme denník Pravda informoval pre dvoma rokmi v topoľčianskej firme na výrobu súčiastok pre automobily. „Postupom času sa tam situácia zlepšila, dnes už finišujeme s rokovaniami o novej kolektívnej zmluve a vôbec už nie sú debaty o tom, či v podniku majú, alebo nemajú byť odbory,“ uzavrel Adámek. Ani pre odbory ústretovejší ľavicový Zákonník práce nezabránil vzniku tých istých sporov, ktoré zástupcovia zamestnancov s firmami viedli počas pravicovej vlády Ivety Radičovej. Napriek všetkým sporom zamestnávatelia i odbory považujú za dôležité nájdenie spoločnej dohody.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba