Nezamestnanosť klesla aj v apríli, na 14,41 percenta

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v apríli oproti marcu klesla o 0,27 percentuálneho bodu na 14,41 %, informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

20.05.2013 10:48
úrad práce, nezamestnanosť, absolventi, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ku koncu minulého mesiaca evidovali úrady práce 388 948 nezames­tnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Medzimesačne ide o pokles o 7,3 tisíc osôb. V porovnaní s aprílom minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vzrástla o 1,01 percen­tuálneho bodu a počet evidovaných nezamestnaných sa zvýšil o 26,8 tisíc.

Celkový počet nezamestnaných, vrátane ľudí na "péenke“ alebo na absolventskej praxi, bol ku koncu apríla na úrovni 422,1 tisíc. Medzimesačne ide o pokles o 9,3 tisíc osôb. Miera nezamestnanosti, ktorá je vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných, v apríli medzimesačne klesla o 0,34 percen­tuálneho bodu na 15,64 %. V porovnaní s aprílom 2012 však vzrástla o 0,91 percen­tuálneho bodu.

Minister Ján Richter tieto údaje hodnotí ako mierne optimistické. "Rád by som sa dočkal toho, aby sa stav nezamestnanosti na Slovensku dostal pod 14 percent,“ uviedol.

Ako upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová, k poklesu miery nezamestnanosti prispeli najmä sezónne práce v stavebníctve a poľnohospodárstve.

„Po očistení o sezónne vplyvy však miera nezamestnanosti opäť vzrástla, podľa nášho sezónneho očistenia na 14,4 %, keď ešte v septembri bola na úrovni 13,6 %,“ uviedla. Miera nezamestnanosti podľa nej výrazne stúpla najmä v závere minulého roku, k čomu prispelo jednak ekonomické spomalenie, ale aj zmeny v Zákonníku práce. Tie spôsobili, že firmy sa poponáhľali s prepúšťaním už pred koncom roka.

„Miera nezamestnanosti meraná podľa úradov práce by mohla aj v nasledujúcich mesiacoch mierne klesnúť, spolu s priaznivejšou sezónnou ponukou práce,“ tvrdí Valachyová. Jej pokles však bude budúci mesiac tlmiť prílev absolventov vysokých škôl na úrady práce.

„Miera nezamestnanosti tak ani v lete nemusí poklesnúť pod 14 % a v priemere by mohla dosiahnuť okolo 14,5 %, čo je skoro o percentuálny bod viac ako vlani,“ upozorňuje analytička Slovenskej sporiteľne. Po sezónnom očistení očakáva, že miera nezamestnanosti bude stagnovať, v horšom prípade postupne ďalej rásť, keďže ekonomický rast momentálne nestačí na tvorbu dostatočného počtu pracovných miest.

Ako uviedol generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota, pokles miery nezamestnanosti je možné pripísať predovšetkým pomerne solídnej kondícii slovenského priemyslu, predovšetkým v sektoroch strojárstvo a automotive. Práve v nich v uplynulých mesiacoch dochádzalo k aspoň miernemu nárastu nových objednávok, kým ostatným sektorom sa darilo menej.

"Dobrou správou je, že domáci sektor automotive zatiaľ odoláva nepriaznivej ekonomickej situácii v Európe,“ tvrdí Sirota. Upozornil pritom na to, že miera evidovanej nezamestnanosti je o percentuálny body vyššia než pred rokom.

"Ak nezamestnanosť klesne aj v najbližších dvoch, troch mesiacoch, budeme už môcť hovoriť o pozitívnom trende,“ dodal.

3 debata chyba