Volkswagen čelí protestu za bonusy

Bratislavský Volkswagen, ktorý ťahá slovenskú ekonomiku, musí čeliť protestom odborárov. Tí pre zamestnancov žiadajú vyplatenie jednorazovej odmeny vo výške 1 670 eur.

10.05.2013 08:00
Volkswagen, VW Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Ak vedenie podniku neustúpi, je možný aj štrajk spojený so zastavením výroby. Odbory k piatkovému protestu pred bránami závodu pristúpili po zverejnení minuloročných výsledkov závodu. Volkswagen Slovakia totiž za rok 2012 dosiahol zisk až 178 miliónov eur.

„V piatok od desiatej do jednej prebehne pred bránami závodu protestná akcia, ktorej cieľom bude na základe minuloročného zisku dosiahnuť pre zamestnancov vyplatenie jednorazovej odmeny 1 670 eur v hrubom,“ povedal šéf odborov vo Volkswagene Slovakia Zoroslav Smolinský. Na proteste sa zúčastní väčšina nepracujúcich zamestnancov a k prerušeniu výroby zatiaľ nepríde. Ak sa však vedenie závodu nebude chcieť viac podeliť so zamestnancami o minuloročný zisk, môže nakoniec prísť aj k ostrému štrajku. „Je to už dosť vážne a ak sa nenájde dohoda, budeme pokračovať v ďalších protestných akciách,“ dodal Smolinský.

Nadpriemerné platy

Odborári pri rokovaniach o jednorazovej odmene argumentujú hlavne tým, že automobilka práve vďaka zamestnancom dosiahla minuloročný zisk 178 miliónov eur a vyrobila rekordných 419-tisíc automobilov.

„Poprosím o porozumenie, že vzhľadom na prebiehajúce rokovania informácie o vyjednávaniach neposkytujeme. Faktom je, že odborovej organizácii bola ponúknutá najvyššia odmena v histórii firmy,“ povedal Vladimír Machalík, hovorca spoločnosti Volkswagen Slovakia. Teda viac ako minuloročných 1 100 eur. „S touto ponukou sme išli na hranicu možného. Udržateľné a stabilné pracovné miesta majú pre nás najvyššiu prioritu,“ pokračoval Machalík.

Odbory totiž každý rok okrem zvyšovania platov dohadujú s vedením aj vyplatenie jednorazovej odmeny. Samotné zvyšovanie platov je už dohodnuté a od januára sa tarifné mzdy zamestnancov zvýšili o 4,8 percenta. Hrubá priemerná mzda 9 400 zamestnancov spoločnosti Volkswagen Slovakia bola v minulom roku 1 540 eur. Nie sú v tom započítané mzdy manažmentu ani nástupné mzdy agentúrnych zamestnancov, ktoré sú 585 eur mesačne v hrubom plus nenárokovateľné odmeny. Automobilka svojím zamestnancom poskytuje aj bezúročné pôžičky do výšky 16 600 eur.

Platy sa zvyšujú ťažko

Bojovať o zvýšenie platov musia aj zamestnanci žilinskej Kie Motors Slovakia. Tým kórejská automobilka pri rokovaniach ponúkla nižšie zvyšovanie platov ako v minulom roku. V roku 2012 mal pritom závod rekordný zisk na úrovni 155,4 milióna eur.

Mesačné zvýšenie platu každého zamestnanca o sto eur by automobilku pri plánovanom počte 3 800 zamestnancov v jednom roku vyšlo na 4,56 milióna eur. Čo je však menej ako uplatnená minuloročná úľava na daní z príjmu vo výške cez 8 miliónov eur. V trnavskom PSA Peugeot Citroën sa vedenie podniku dohodlo s odbormi na neprepúšťaní ľudí aj pri nedostatku zákaziek, za čo došlo k dvojročnému zmrazeniu platov.

Podľa odhadov Združenia automobilového priemyslu by mali tri slovenské automobilky vyrobiť v tomto roku 930-tisíc automobilov. V roku 2012 sa v krajine pod Tatrami vyprodukovalo 926¤555 vozidiel. Bez automobilového priemyslu by na Slovensku bolo o 74-tisíc nezamestnaných viac, vláda by sa nemohla chváliť jedným z najvyšších hospodárskych rastov v Európskej únii a minuloročný export Slovenska by bol až o štvrtinu nižší.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba