V Košiciach má informatika perspektívu, budú potrebovať 4-tisíc ľudí

Vďaka partnerstvu domácich a zahraničných IT firiem, vzdelávacích inštitúcií a verejnej správy združených v klastri Košice IT Valley vzniklo za šesť rokov v regióne Košíc približne 6 tis. nových pracovných miest v oblasti informačno-komunikačných technológií (IKT).

27.03.2013 12:11
virtuálna realita, virtualita, počítače,...
Ilustračné foto
debata (4)

Do roku 2020 by malo vzniknúť ďalších 4-tisíc nových pracovných miest, informoval výkonný riaditeľ združenia Jozef Ondáš. Súčasne informoval, že Košice IT Valley sa v priebehu roka 2012 transformovalo do klastra a zapojilo do celoeurópskeho benchmarkingu klastrov.

Cieľom klastra Košice IT Valley je pokračovať vo vytváraní podmienok pre rozvoj odvetvia IKT tak, aby do konca roka 2020 mohlo na východnom Slovensku vzniknúť ďalších 4 tis. nových pracovných miest. "Košice IT Valley vytvára novú komunikačnú platformu medzi verejnou správou, podnikateľským sektorom a vzdelávacími inštitúciami, ktorá by rozvoj IKT urýchlila. Jedným z konkrétnych krokov je medzinárodná konferencia Quo Vadis IKT?, ktorá práve prebieha,“ povedal Ondáš.

Medzinárodná konferencia Quo Vadis IKT? je zameraná na tri oblasti – trendy v oblasti IKT, nosné prvky komunikačnej platformy IT Valley a prezentáciu najlepších príkladov z praxe v regióne východného Slovenska. Viac ako 80 prihlásených účastníkov bude hľadať spoločné prepojenia a priestor pre inovácie, ktoré by posilnili vytváranie podmienok pre rozvoj IKT priemyslu v Košiciach a blízkom okolí.

Výkonný riaditeľ Košice IT Valley Jozef Ondáš uviedol, že viac ako 95 % IKT výstupov z Košíc smeruje na export do celého sveta. "K rozvoju priemyslu IKT nepotrebujeme diaľnice. Nevyhnutne však musíme investovať do prepájania vzdelávania s požiadavkami praxe, inovácií a kreatívnej ekonomiky. Dnes máme v klastri 32 členov. Našou ambíciou je, aby sa súčasťou Košice IT Valley stalo aspoň 100 subjektov, ktorí do konca roka 2020 dokážu spoločne vytvoriť ďalších 4 tis. pracovných miest,“ povedal Ondáš. Dodal, že v regióne Košíc a Prešova by tak v oblasti informačno-komunikačných technológií mohlo celkovo pracovať približne 10 tis. ľudí.

Ako uviedol prezident IT asociácie Slovenska Juraj Sabaka, digitálny priemysel je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim sektorom hospodárstva nielen v rámci Európskej únie, ale aj na Slovensku. Vo sfére IKT na Slovensku pracuje v súčasnosti okolo 40 tis. ľudí. "IT firmy sú významnou súčasťou slovenského hospodárstva a na daniach a odvodoch odviedli v roku 470 miliónov eur v roku 2011 a pre porovnanie automobilový priemysel 300 miliónov eur,“ povedal Sabaka. Podľa jeho názoru aj v nasledujúcich rokoch možno očakávať ďalší rozvoj IT firiem a vytváranie nových pracovných miest.

Združenie Košice IT Valley vzniklo v marci 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, verejnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa pretransformovalo na klaster. V súčasnosti má 32 členov a 4 sympatizantov. Hlavným cieľom klastra Košice IT Valley je vytvárať podmienky pre rozvoj IKT priemyslu a tým napomáhať k zvyšovaniu kvality života v regióne východného Slovenska.

4 debata chyba