Projekty na prácu pre mladých chýbajú

Minister dopravy Ján Počiatek cez týždeň s európskym komisárom pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom dohodol presun 220 miliónov eur na podporu zamestnávania mladých ľudí. Mladých nezamestnaných sú desaťtisíce. Kým podnikatelia takýto krok vlády podporujú, odborníci sa obávajú neefektívneho minutia európskych peňazí.

05.05.2012 22:51
Hahn, Počiatek Foto: ,
Európsky komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn na štvrtkovom rokovaní s ministrom dopravy Jánom Počiatkom potvrdil, že eurofondy možno presunúť na podporu zamestnanosti.
debata (7)

„V prípade vládneho návrhu na presun peňazí v rámci eurofondov neboli predložené žiadne argumenty alebo dôkazy, že nejaké zmysluplné projekty existujú alebo môžu byť vypracované,“ upozorňuje Ivan Kuhn, analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Presúvanie peňazí má totiž zmysel, len ak v jednom programe hrozí ich nevyčerpanie, kým v inom by sa, naopak, minuli bez problémov.

„Napríklad, keby boli tieto finančné prostriedky prevedené do operačného programu na opravy a rekonštrukcie škôl, na prípadnú výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok by prišlo zrejme niekoľko desiatok žiadostí z miest, obcí, VÚC v sume desiatok miliónov eur,“ dodal Kuhn. Peniaze použité na zatepľovanie by tiež znamenali prácu pre miestne stavebné firmy.

Ministerstvo dopravy presunie spomínaných 220 miliónov eur do operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia a Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast. „Pokiaľ ide o prvý operačný program, rozbehneme a prefinancujeme projekty, ktoré súvisia so zákonom o zamestnanosti, ako je napríklad absolventská prax a ďalšie projekty v rámci aktívnej politiky zamestnanosti,“ povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ďalej by to mali byť projekty, pri ktorých štát do určitej výšky zaplatí odvody či minimálne mzdy za zamestnanie mladých ľudí. „Pokiaľ ide o operačný program Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast, v ňom by sme projektmi chceli podporiť malé a stredné podnikanie v rámci prioritnej osi Inovácie a technologický transfer, s podmienkou, že musí to prinášať aj nové pracovné príležitosti,“ dodal Kóňa.

Terajšie programovacie obdobie sa končí už v roku 2013 a vláda tak bude mať približne len rok a pol na prípravu kritérií a výber najlepších projektov. Ak by totiž zmluvy na projekty zamestnávajúce mladých ľudí neboli podpísané do konca budúceho roka, všetky nevyčerpané peniaze by prepadli späť do rozpočtu Európskej únie.

„Problémom nie je ani tak to, či je dostatok času, ako to, či bude dostatok zmysluplných projektov,“ povedal Kuhn. Ešte prvá Ficova vláda totiž nemala práve najlepšie výsledky pri používaní európskych peňazí na zamestnávanie ľudí.

„Sociálne podniky boli exemplárnym prípadom, ako sa pod rúškom údajného vytvárania pracovných príležitostí v danom prípade pre takzvaných znevýhodnených uchádzačov o prácu, prelievajú eurofondy do vreciek firiem a podnikateľov previazaných osobnými väzbami na politikov vládnej strany,“ povedal Kuhn.

Samotní podnikatelia presun peňazí na zamestnávanie mladých ľudí podporujú. „Určite má zmysel vytvoriť medzitrh práce pre mladých či dlhodobo nezamestnaných s tým, že podnikom zamestnávajúcim takýchto ľudí, by bola preplácaná časť nákladov povedzme tak na rok či dva,“ povedal Robert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. Firmy by tiež privítali zníženie administratívnej záťaže spojené so zamestnávaním mladých ľudí. „Napríklad pri zamestnávaní cez absolventskú prax dnes musia podnikatelia vypĺňať zbytočne veľa papierov,“ dodal Kičina.

Na Slovensku je bez práce približne 67–tisíc ľudí mladších ako dvadsaťpäť rokov a dlhodobo nezamestnaných, teda tých, čo si hľadajú prácu dlhšie ako rok, je takmer dvestotisíc. Presun peňazí na podporu zamestnanosti preto podporuje aj Brusel.

„Keďže budeme spolupracovať na žiadosti o presun peňazí, predpokladám, že k schváleniu príde veľmi rýchlo, teda najneskôr do konca leta,“ povedal európsky komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba